El spune că nu are o normă juridică pentru a da numele firmelor ce practică dublul standard la alimente. Mihai Tudose cere cadru legislativ pentru a afla românii ce firme ne consideră a fi o țară de mâna a doua și ”să-i tratăm și noi ca atare”.

În ședința de Guvern de joi, premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului Agriculturii, Petre Daea, detalii despre rezultatele testelor comparative efectuate pentru verificarea dublului standard al calității alimentelor.

”Nu avem o normă juridică și o metodologie unitară entru abordarea acestei tematici de dublu standard. Noi am informat populația. De asemenea, am transmis datele pe care noi le-am obținut la toți europarlamentarii pentru a avea posibilitatea ca în comisiile de specialitate să susțină, în așa fel încât să ne conjugăm forțele pentru schimbarea, pentru realizarea unei norme juridice la nivelul Comisiei Europene, cu care să operăm în așa fel încât să protejăm consumatorii români și să informăm corect pentru a putea răspunde în fiecare moment la întrebările pe care le pun astăzi consumatorii”, a declarat Daea.

Ministrul Agriculturii a dat vina pe lipsa unei norme juridice pentru faptul că nu au fost date publicității numele firmelor care ar practica dublul standard, conform rezultatelor studiului.

”Din nefericire, n-am reușit să prezentăm în detaliu aceste lucruri, pentru faptul că, neavând o normă juridică cu care să operăm, nu putem să dăm numele comerciantului și producătorului respectiv, pentru că am putea crea conflicte juridice care ar putea să coste (...) Colegii de la ANPC și de la ANSVSA vin cu explicații în fiecare moment, explicații tehnice, pentru a putea da detaliile cuvenite în așa fel încât transparența să fie totală, dar în același timp protexția instituțiilor să fie asigurate din punct de vedere juridic", a spus Daea.

Normă internă

În replică, premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului Justiției, Tudorel Toader, să elaboreze o normă legislativă internă care să permită publicarea numelui firmelor respective.

"Domnule ministru, poate găsim o modalitate, că până când facem noi nu știu ce normă europeană, poate facem noi o normă internă"

a declarat Mihai Tudose. 

"Sigur, vom colabora cu Ministerul Agriculturii, cu toate ministerele care pot avea conexiuni cu această problemă, dar, de principiu, cred că în discuție se pune problema unui tratament egal de care trebuie să se bucure toți consumatorii, toți cetățenii UE, indiferent că sunt membri ai unui stat sau altuia. Aceasta este baza de discuție, aceasta este baza de la care vom porni spre identificarea soluției juridice, pe de o parte, soluției practice, faptice, pe de altă parte", i-a răspuns Tudorel Toader. 

 

”Sau măcar un cadru legislativ care să ne permit să spunem cetățenilor ce firme ne consideră a fi o țară de mâna a doua și să-i tratăm și noi ca atare”,

a conchis prim-ministrul.

Irimescu și scandalul lactatelor

Anul trecut, ministrul de atunci al Agriculturii, Achim Irimescu, a dat publicității numele unei firme, suspectată că s-ar afla la originea îmbolnăvirii mai multor copii.

Ulterior, Institutul Cantacuzino a anunțat că profilul genetic al tulpinilor de e.coli izolate de la pacienți nu sunt identice cu cele din brânza producătorului român indicat de ministru.