Guvernul britanic a anunțat că va continua să plătească subvenții fermierilor la nivelul Politicii Agricole Comune chiar și după ieșirea din UE. Plățile directe vor fi înlocuite în câțiva ani cu un nou sistem orientat spre protecția mediului.

Fermierii britanici primesc aproape 3,4 miliarde de euro anual prin intermediul Politicii Agricole Comune, dintre care trei sferturi sunt plăți directe către fermieri, scrie Euractiv.com, citând datele asociației fermierilor din Marea Britanie.

Potrivit informațiilor furnizate de secretarul pentru mediu Michael Gove, autoritățile britanice vor plăti sume similare celor din PAC timp de câțiva ani după perioada de tranziție de aproximativ doi ani care va urma ieșirii din UE, în martie 2019. Un alt oficial guvernamental a estimat că plățile vor fi efectuate timp de aproximativ cinci ani, adică până în 2024, dar varianta finală va fi stabilită în urma unor consultări ce vor începe în cursul acestui an.

Gove, care susține că actuala PAC este „greșită fundamental”, deoarece este injustă și ineficientă pentru că plătește proprietarii de terenuri agricole în funcție de suprafața deținută, a precizat totuși că acest venit garantat le va da fermierilor timp să se adapteze la un nou model de business și îi va ajuta să facă investițiile necesare pentru a se pregăti pentru următoarea schemă de subvenții.

Potrivit guvernului britanic, viitoarea schemă de ajutor pentru fermieri va pune mai mult accent pe protecția mediului.