Ministerul Agriculturii intenționează să amâne aplicarea legii privind diminuarea risipei alimentare, la cererea industriei, deși România este în continuare unul dintre cele mai risipitoare state din UE cu hrana.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale susține prelungirea termenului pentru aplicarea Legii privind diminuarea risipei alimentare până la data de 31 decembrie, în urma dezbaterilor cu reprezentanților sectoarelor aflate sub incidența legii, potrivit unui comunicat al ministerului citat de Agerpres.

„Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că, în urma dezbaterilor publice care au avut loc ca urmare a postării pe site-ul Ministerului a normelor metodologice de aplicare a Legii nr.217/2016, privind diminuarea risipei alimentare, a propunerilor și opiniilor cu valoare de recomandare primite de la reprezentanții sectoarelor aflate sub incidența prezentei Legi, a rezultat necesitatea instituirii unor noi termene”, se arată în comunicat.

Prelungirea va avea loc prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență. „Facem precizarea că aceste măsuri sunt luate din cauza inaplicabilității Legii nr.217/2016 în forma actuală”, mai spune ministerul, care a precizat că un grup de lucru format din experți ai MADR și din actori ai sectorului de producție agroalimentar, lucrează pentru îmbunătățirea legii.

În noiembrie 2016, România a adoptat Legea 217 privind diminuarea risipei alimentare, care trebuia să intre în vigoare în termen de șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial. Potrivit actului normativ, alimentele care se apropie de termenul de expirare dar sunt consumabile, vor fi donate către orfelinate, cămine de bătrâni, spitale sau fundații. Transferul alimentelor se va face în baza unui contract de donație sau sponsorizare.

Potrivit datelor statistice, aproximativ o treime din toate produsele din România ajung la coșul de gunoi sau sunt irosite inutil, adică - potrivit Eurostat - în jur de 2,2 două milioane de tone de produse alimentare. Aproape jumătate din deșeurile provenite din gospodării ajung la coșul de gunoi. În medie, un român aruncă zilnic 320 de grame de mâncare intactă. De cele mai multe ori cantitatea de mâncare aruncată reprezintă o masă completă. 

Propunerea Ministerului Agriculturii vine în contextul în care chiar săptămâna trecută Parlamentul European a votat o rezoluție prin care cer statelor membre să reducă risipa alimentară cu 30% până în 2025 și cu 50% până în 2030 (față de nivelul 2014) - un obiectiv pe care Parlamentul l-a introdus în legislația privind deșeurile adoptată în martie. La nivelul Uniunii Europene, risipa alimentară a fost estimată la 88 de milioane de tone sau 173 kg pe cap de locuitor, anual.