Acordarea la timp a subvențiilor este principalul obiectiv al ministrului agriculturii, care vrea și să extindă programul antigrindină și investițiile în instalațiile de irigații.

Valoarea subvențiilor ce vor fi date în acest an agricultorilor depășește 2,7 miliarde de euro, „dacă adunăm toate sumele pe care trebuie să le dăm, atât din FEGA care își are izvorul în bugetul UE, de asemenea și prin FEADR, și din bugetul național, înțelegând aici fie procentul de contribuție statală, fie bugetele acestea de ajutor național tranzitoriu”, a spus Petre Daea, ministrul agriculturii, într-un interviu acordat Agerpres

„Acordarea la timp a subvențiilor și aducerea în țară a banilor cuveniți fermierilor” este obiectivul numărul unu al programului de guvernare, a ținut să puncteze ministrul.

România a primit deja peste un miliard de euro de la Comisia Europeană, potrivit declarațiilor făcute de premierul Viorica Dăncilă, reprezentând rambursarea plăților aferente din Fondul european de garantare agricolă făcute anterior de Ministerul Agriculturii.

Ministrul Petre Daea a spus că un al doilea obiectiv, „foarte puternic, foarte important și extrem de complex și necesar pentru țară” este extinderea sistemului de irigații și a celui de prevenire a căderii grindinei. Potrivit oficialului, România ar trebui să poată iriga 2 milioane hectare, iar sistemele antigrindină să acopere întreaga țară până la sfârșitul lui 2020.

„Anul trecut, prin construirea unei rețele de 60 de unități de puncte de lansare antigrindină am reușit să acoperim o suprafață importantă a țării de 530.000 de hectare, în polul de grindină, în zona Moldovei, pornind în Vrancea și coborând pe Valea Prahovei, știind că acolo sunt plantațiile viticole care au fost afectate mai tot timpul (...) Anul acesta vom merge la 65 de puncte de lansare, sunt stabilite punctele respective, și în viitor, din anul 2019, începem să mobilăm cu alte metode această acțiune de prevenire a căderii grindinei”, a mai spus Petre Daea.
 

„Ne gândim la două escadrile de avioane care să intre în aceste zone unde știința descoperă că este un pericol și să facem față, urmând ca până în 2020 să acoperim întreaga țară. Această acțiune nu va neutraliza ci va acoperi și culturile din țară. Este greu să stăpânești natura. Nimeni nu are cheia naturii pentru că, dacă am avea-o, am putea fi mai mult decât ce suntem astăzi”.

În 2017, s-a reușit triplarea suprafeței de teren agricol irigat (de la 200.000 de hectare la 600.000 de hectare) prin acordarea gratuită a apei. Dar chiar și așa, ministerul nu și-a atins obiectivul de un milion de hectare stabilit pentru anul trecut, pentru că fermierii nu au echipamentele necesare.

Pentru ca suprafața irigată să crească, autoritățile au introdus o nouă condiție în cadrul submăsurii 4.3, privind irigațiile, astfel încât minim 30% din valoarea proiectelor să poată fi alocată pentru achiziția de instalații de irigat. Anul trecut, au fost programate investiții în sistemul de irigații de un miliard de lei din bugetul național, iar în PNDR 2014-2020 sunt prevăzute 431 de milioane de euro, sume considerate însă mult prea mici de unii specialiști în agricultură. „Îți trebuie 50 de miliarde de euro ca să refaci sistemul național de irigații și noi tot umplem televizoarele cu un miliard pe șapte ani”, spunea, toamna trecută, Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).