UE va aloca fonduri în viitoarele perioade de programare și în funcție de rata de absorbție din exercițiul financiar 2014-2020.

„Din punctul de vedere al politicii de coeziune, România este un stat important pentru noi, deoarece pe noi ne interesează cum se folosesc fondurile europene; dorim ca ele să fie folosite pentru creștere și pentru ocuparea forței de muncă”, a declarat miercuri Joachim Zeller, vicepreședinte al Comisiei de dezvoltare regională REGI din Parlamentul European, într-un eveniment organizat la Cluj-Napoca.

„În ultima vreme am văzut că procesul de absorbție a fondurilor structurale a devenit din ce în ce mai lent, au existat foarte multe întârzieri. Iată că suntem în cel de-al patrulea an al noii perioade de programare și rata de accesare a banilor prin programe și proiecte noi pe noua perioadă a fost în ultimii 3-4 ani foarte lentă. Văd că acum începe din nou să se accelereze, dar adevărul e că ne apropiem de sfârșitul perioadei de programare, următoarea perioadă de programare începe în 2020”, a spus Zeller.

Europarlamentarul german a amintit că România primește în această perioadă de programare „circa 30 de miliarde de euro, care reprezintă 2% din PIB și este mult pentru România. Dacă vedem că o mare parte din această sumă nu este absorbită sau că au existat dificultăți, atunci evident că acest lucru va avea o influență asupra discuțiilor prin care se încearcă să se decidă cum se continuă politica de coeziune”.

Zeller a spus că atât Corina Crețu, comisarul european de politică regională, cât și alți miniștri cu care a discutat, au promis că procesul de absorbție și de punere în aplicare a proiectelor finanțate din fonduri va începe și se va accelera, astfel încât să se mai atingă obiective în această perioadă de programare, relatează Agerpres.

La rândul său, europarlamentarul liberal Daniel Buda a spus că vizita delegației Parlamentului European a constituit „o foarte bună oportunitate pentru noi, cei din această regiune, de a avea un schimb de opinii cu factorii decidenți”.

„Avem nevoie să lucrăm cu toții împreună pentru a simplifica procesul de absorbție a fondurilor europene, astfel încât la sfârșitul perioadei România să absoarbă cât mai mulți bani”, a completat Daniel Buda.

De altfel, și comisarul Corina Crețu a spus că autoritățile române trebuie să simplifice procedurile de accesare a fondurilor europene pentru a accelera ritmul de atragere a banilor de la UE. „Este vital ca până în mai anul viitor, când se va depune noul proiect de buget pentru perioada de exercițiu financiar 2020-2027, este vital ca România să accelereze și să arate că poate folosi în beneficiul cetățenilor aceste fonduri europene”, a spus Crețu.

Potrivit Rovanei Plumb, ministru delegat pentru fonduri europene, România are de cheltuit 23 de miliarde de euro pe politica de coeziune. „Până în momentul de față am făcut plăți de 749 milioane de euro, dintre care am solicitat Bruxelles-ului spre rambursare 518 milioane de euro și continuăm pe baza procedurilor să solicităm în continuare aducerea banilor în țară pe baza facturilor care ne sunt prezentate la Ministerul Dezvoltării și Fondurilor Europene”, a spus ministrul.

În perioada 18-20 septembrie, la Cluj-Napoca a avut loc o vizită a delegației Comisiei de Dezvoltare Regională a Parlamentului European. Delegația a fost compusă din aproximativ 30 de persoane, membri ai Parlamentului European, funcționari din cadrul Comisiei Europene și ai Parlamentului European, dar și alți reprezentanți ai comisiei de specialitate din PE.