Mecanismul de plată a contribuțiilor sociale se „schimbă fundamental”, susține ministrul finanțelor Eugen Teodorovici.

MInistrul a anunțat că guvernul a adoptat joi Ordonanța de urgență referitoare la declarația unică.

„Această ordonanță de urgență schimbă fundamental acest mecanism, și anume trecem de la un sistem cu șapte declarații pentru persoanele fizice la o singură declarație unică. În primul rând, schimbăm alte chestiuni legate de modalitatea de plată, nu mai sunt patru plăți anticipate, (...) avem o singură plată, o singură dată de depunere, și anume data de 15 iulie în acest an, fiind un an în care practic facem o tranziție de la sistemul anterior la (...) noul mecanism de declarare a contribuțiilor (...), urmând ca din anul următor să fie data de 15 martie ca dată de depunere a formularului și, desigur, și data de plată unică”, a declarat Teodorovici într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

Potrivit ministrului Finanțelor, noul mecanism prevede estimarea venitului pentru anul curent, transmite Agerpres.

„Mergem pe ideea închiderii anului anterior și (...) estimarea venitului anului curent pentru cei care (...) sunt vizați de această ordonanță. De asemenea, sunt și anumite dispoziții tranzitorii, care se referă la formulare deja cunoscute - 600, 221, 220, 201 -, deci diferite astfel de obligații fiscale, care de la caz la caz (...) sunt tratate separat, în sensul că, dacă informațiile (...) există la nivelul Fiscului, nu va mai fi nevoie ca acel contribuabil să depună încă o dată declarația unică”, a spus Teodorovici.

El a precizat că noul sistem vizează și depunerea declarației unice online.

Conform ministrului, au fost luate în calcul toate posibilele scenarii vizate de noul mecanism. De fapt, acest mecanism înceacă să repare unele dintre deficiențele introduse anul trecut de alte modificări ale Codului Fiscal, promovate de guvernanți drept „revoluția fiscală”.

Potrivit modificărilor ce au intrat în vigoare la începutul acestui an, toate persoanele care au înregistrat anul trecut venituri din activități independente peste un anumit plafon, erau nevoite să plătească în prima parte a anului contribuțiile sociale și contribuțiile sociale de sănătate aferente salariului minim pe tot anul, chiar dacă exista posibilitatea să nu mai încaseze deloc acele venituri.

Una dintre modificările introduse joi de Guvern vizează plata obligațiilor fiscale pentru persoanele care încasează drepturi de autor, care se va face prin stopaj la sursă.

„(În privința drepturilor de autor) am mers pe ideea stopajului la sursă și scutirea pentru cei care sunt și salariați a obligațiilor de plată pentru contribuțiile de sănătate și asigurări sociale. Este o adăugare care anul trecut a mai fost (...) este o adăugare normală și, credem noi, la fel de bun augur pentru cei care sunt vizați de acest nou mecanism”, a spus Eugen Teodorovici.

Cei care au depus deja Declarația 600, al cărei termen de depunere a fost amânat la începutul anului, vor fi totuși obligați să depună și Declarația unică, pentru ca Fiscul să aibă toate informațiile necesare legate de venituri pentru calculul impozitului, dacă acestea nu au fost furnizate, a mai spus Teodorovici.