Autoritățile ar trebui să se concentreze pe aprofundarea integrării pieței unice europene mai mult decât oricând, a declarat președintele Camerei de Comerț Americane din Uniunea Europeană într-un interviu pentru EurActiv.

Karl Cox, liderul AmCham EU, a avertizat că intensificarea instabilității politice din Europa riscă să deraieze procesul de integrare a pieței unice. Piața unică europeană a avut o contribuție semnificativă la creșterea economică din statelor UE, facilitând activitatea investitorilor străini și încurajând comerțul.

„În acest moment, cu toate incertitudinile și schimbările preconizate, este mai multă nevoie ca oricând ca factorii de decizie să ia măsurile necesare și să aibă curajul de a avansa (cu integrarea)”, a declarat Cox în interviul acordat EurActiv.com.

Potrivit acestuia, schimbarea administrației din SUA și măsurile protecționiste anunțate de președintele Donald Trump nu vor afecta înțelegerile de business ale companiilor americane în Europa. „Rămânem la fel de dedicați ca oricând economiei europene”.

Pentru a marca aniversarea a 25 de ani de la înființarea pieței unice, AmCham EU a comandat un studiu firmei de consultanță LE Europe pentru a evidenția realizările integrării europene.

Potrivit acestui studiu, economiile naționale vor avea și mai mult de câștigat de pe urma unei integrări mai strânse. Astfel, datorită lansării pieței unice în 1990, produsul intern brut al UE este mai mare cu 1,7%, PIB per capita a crescut cu aproape 1.050 de euro, iar consumul gospodăriilor a fost cu 600 de euro mai mare. În plus, 3,6 milioane de locuri de muncă au fost create. 

Studiul arată că, dacă toate statele membre ajung la cel mai crescut nivel al integrării, PIB al UE ar mai adăuga încă 0,6%, iar PIB per capita ar fi, permanent, cu 370 de euro mai mare, în timp ce rata angajărilor ar putea crește cu 1,3 milioane de noi locuri de muncă anual. Potrivit celor mai recente estimări, în decembrie 2016 la nivelul UE erau peste 20 de milioane de șomeri.

În ceea ce privește România, raportul elaborat de LE Europe pentru AmCham arată că integrarea în piața unică este mai redusă decât media Uniunii. De asemenea, implementarea în legislația locală a directivelor UE nu se ridică la nivelul mediu din blocul comunitar.

Chiar și în aceste condiții, PIB per capita a câștigat 1,7% anual de pe urma pieței unice, care a dus la crearea a peste 140.000 de locuri de muncă și investiții de 700 de milioane de euro în România an de an.

Doar creșterea nivelului de integrare în piața unică la media europeană și o îmbunătățire cu 50% a integrării pe piața unică a serviciilor ar aduce un plus de 0,5% anual la PIB per capita, o creștere cu 60 de euro a consumului gospodăriilor și la apariția a încă 43.000 de locuri de muncă anual, arată raportul citat.