UE își dorește o cooperare mai strânsă cu Statele Unite, nu dispute comerciale, au transmis în această săptămână oficialii de la Bruxelles, după ce președintele american Donald Trump a spus că războaiele comerciale sunt „bune și ușor de câștigat”.

Decizia lui Trump de a impune tarife de 25% la importurile de oțel și 10% la cele de aluminiu, inclusiv pentru livrările din Uniunea Europeană, este un semn de rău augur pentru relațiile transatlantice, a spus miercuri Donald Tusk, președintele Consiliului European. 

„În loc să riscăm un război comercial, pe care el pare dornic să-l poarte, ar trebui să țintim o mai bună colaborare”, a spus Tusk, la Helsinki, după o întâlnire cu premierul finlandez Juha Sipila.

„Când Președintele (Trump - n.r.) spune că este nemulțumit de multiplele bariere și taxe vamale dintre UE și SUA, îl înțeleg. Nici noi nu suntem fericiți. De aceea, am pornit, în urmă cu câțiva ani, negocieri privind un acord comercial cu SUA. Ar trebui să le reluăm”, a mai spus Tusk.

„Haideți să facem comerț, nu să purtăm războaie, domnule președinte!”.

În acest context, Tusk a amintit că Trump a spus că prietenii adevărați ai SUA vor fi exceptați de la plata tarifelor. „Aș vrea să evidențiez azi că lumea liberă a supraviețuit celor mai dificile decenii doar datorită prieteniei adevărate dintre europeni și americani. Haideți să prețuim această prietenie, nu să o testăm”, a mai spus Tusk.

Președintele Consiliului European a oglindit, de altfel, discursul majorității oficialilor UE. Într-un discurs susținut în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, vicepreședintele Comisiei Europene Jyrki Katainen a amintit că UE și SUA sunt aliați puternici și că ambele părți cred și susțin economia de piață fără distorsiuni și comerțul liber, deschis și bazat pe reguli clare.

„În trecut, atât SUA cât și UE s-au confruntat cu importuri în creștere de oțel și aluminiu, la prețuri de dumping, în special din Asia. În mare parte, aceasta a fost consecința unei supracapacități mondiale de producție, în special în China, pe fondul subvențiilor masive”, a amintit Katainen.

Vicepreședintele Comisiei a spus că speră ca excluderea UE pe lista celor care trebuie să plătească tarifele de acces pe piața americană va fi un proces „accelerat, transparent și lin”.

Comisarul european pentru comerț Cecilia Malmstrom a spus că UE este printre piețele cele mai afectate de tarifele introduse de americani. „Cât timp măsurile nu au intrat încă în vigoare, sperăm să evităm o dispută comercială semnificativă”, a spus Malmstrom

„Protecționismul nu e niciodată un răspuns corect”, a spus comisarul pentru comerț, adăugând că UE lucrează cu partenerii săi și pregătește răspunsuri conforme cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

De altfel, și majoritatea eurodeputaților care au luat cuvântul în dezbaterea de la Strasbourg au susținut că UE trebuie să-și apere interesele, dar nu ar trebui să escaladeze un război comercial. Membrii Parlamentului European au condamnat anunțul SUA de a impune taxe vamale la importurile de metale, dar, cu un larg suport, au susținut găsirea unei soluții pașnice și în conformitate cu prevederile OMC.

„Protecționismul exagerat și naționalismul pot izola Statele Unite și pot afecta sistemul comercial internațional... Nu uitați că războaiele comerciale pot deveni globale!” a spus eurodeputatul social-democrat Victor Boștinaru. 

El a adăugat că este important ca UE să ia toate măsurile necesare, dar „să fie calibrate în esență pentru a întări și proteja piața noastră internă, lucrătorii și industriile”.

Dar, totuși, fundamentele relației transatlantice rămân puternice, a susținut europarlamentarul PSD. „Cooperarea dintre UE și SUA, în calitate de parteneri cu aceleași interese, rămâne crucială, mai ales în ceea ce privește comerțul și investițiile. Orice acțiune ulterioară, de ambele părți, ar trebui să rămână echilibrată și ar trebui să țină seama de importanța relațiilor noastre strategice și a rolului ambelor părți la nivel mondial”, a conchis Victor Boștinaru.