Premierul Mihai Tudose a încercat să explice bâlbele lui Ionuț Mișa în privința așa-numitei taxe de solidaritate și a ținut să precizeze că salariile nu vor scădea anul viitor.

„Nu scad sub nicio formă și o luăm de la capăt: este un mecanism prin care salariile rămân cel puțin la fel, ele vor crește. A fost discuția dacă această măsură aplicată la sistemul de stat este clar că generează creșteri, fiindcă statul, da, va transfera salariul brut de astăzi pe suma care permitea înainte cheltuielile cu angajatul și că dacă privatul va face același lucru”, a declarat Tudose într-o conferință de presă.

Premierul a spus că a avut consultări cu patronatele și acestea ar fi spus că „este o oportunitate pe care ne-o oferă statul ca în aceeași anvelopă de cheltuieli să plătim mai bine oamenii”.

Premierul s-a referit și la "vaietele" exprimate în spațiul public cu privire la faptul că unii patroni vor scădea lefurile după aplicarea noii Legi a salarizării și trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat.

 

„Dumnezeule, puteau să o facă și astăzi! E la privat. Nu, ei vor folosi acest mecanism pentru a-și motiva mai bine oamenii. (...) Nu scade netul, indiferent cum... Până la urmă, va trebui cu toții să mai așteptăm câteva luni, vom intra în ianuarie și veți vedea că nu scade nimic nicăieri”.

Premierul a mai spus că impozitul sub 2.000 de lei va fi zero începând din 2019, așa cum se prevede programul de guvernare.

„Este în programul de guvernare, nu este în programul de guvernare din 2017. Încercăm să-l băgăm din 2019 ... în funcție de dezvoltarea economică. (...) Este din 2019 în programul de guvernare, odată cu impozitul global. Deci, erau legate câteva. Să vedem, cu impozitul global, dacă ajungem la nivelul acela de interconectivitate financiară, ca să putem implementa sistemul, dar dacă lucrurile merg așa cum trebuie și cum se arată (...) în viața reală, credem că vom putea introduce și așa”, a precizat Tudose.

Explicații despre taxa de solidaritate

În ceea ce privește taxa de solidaritate anunțată în aceasă săptămână de ministrul de finanțe Ionuț Mișa, premierul a spus că ministerul face acum calculele pentru ca fondul de asigurare să rămână în sumă reală la fel, dat fiind că se schimbă baza de raportare.

„Astăzi, când stăm de vorbă, această taxă există. Domnul ministru de Finanțe a intrat într-o zonă de similitudine cu ceea ce s-a vorbit acum trei luni, patru luni, cu acea taxă de solidaritate care era pusă pe cifra de afaceri. Astăzi, când stăm de vorbă, tot angajatorul plătește 0,25% această taxă, care este și o taxă de asigurare cerută de Uniunea Europeană și clamată și de sindicate. Că este 0,25%, că este... va fi un fond de asigurare, că este 1%, aici Ministerul de Finanțe face calculele, fiindcă, dat fiind faptul că se schimbă baza de raportare, va trebui să rămână cifra în sumă reală identică”, a declarat premierul Tudose.

Întrebat dacă a înțeles explicațiile date de Mișa pe acest subiect, premierul a spus: „Acum, ca să fiu sincer, din ce a explicat ministrul Finanțelor am înțeles aproape ca dumneavoastră, doar că norocul nostru este că știm că nu e așa”.

„Inițial noi am spus că (...) rămân cele două (contribuții), sănătate și de pensie, s-a constatat că mai trebuie această taxă, este obligatorie, este o negociere și la nivel de Uniune Europeană și sindicatele o clamează, este responsabilitatea angajatorului pentru locul de muncă. Am înțeles, va rămâne, că este 0,25% sau 0,30%, repet, Ministerul de Finanțe face calculele necesare”.

Ionuț Mișa a declarat miercuri seară, într-un interviu televizat, că angajatorii vor plăti, din 2018, o „taxă de solidaritate” de 2% din fondul de salarii. Joi, ministrul a încercat să calmeze spiritele explicând că există deja o contribuție plătită de angajatori pentru un fond de protecție a salariaților, însă nu a explicat care este justificarea creșterii procentului, ba mai mult a încercat să convingă publicul că va fi, de fapt, o scădere.

„2% nu înseamnă integral fondul de salarii. O parte din acest 2% se va constitui ca venit la bugetul de stat, urmând ca, ulterior, de la bugetul de stat să fie acoperite finanțări pentru partea de sănătate și pentru partea de asigurări sociale. Vor fi aceste două componente. Practic, 90% va merge la bugetul de stat pentru a acoperi diverse destinații în funcție de solicitările bugetare și 10% va merge către sprijinirea tuturor salariaților care se vor confrunta cu situații deosebite în caz că angajatorul intră în insolvență și nu le achită obligațiile”, a spus joi Mișa.

El a mai arătat că 2% se va aplica pentru toți contribuabilii persoane fizice și juridice care au calitatea de angajator, atât la stat cât și la privat. „Astăzi, dacă ne referim la procentul care merge la Fondul de garantare al salariaților pentru a garanta ca în situația în care intră în insolvență să le fie plătite contribuțiile, acesta este de 0,25%. În viitor va deveni 0,2%”, a mai spus ministrul.

Opinia publică a fost scandalizată și din cauza asocierii cu o altă variantă de impozit, denumit tot taxă de solidaritate, care fusese inclusă în programul de guvernare, în fapt o creștere a impozitului pe salarii pentru angajații cu venituri peste un anumit prag. După scandalul generat în urmă cu câteva luni, premierul Tudose a spus că taxa de solidaritate poate fi trecută la capitolul „discutate și uitate”.