Autoritățile din statele membre UE au făcut din ce în ce mai frecvent uz de sistemul de alertă rapidă, în cadrul căruia au fost difuzate peste 2.000 de alerte privind produse periculoase care ar trebui retrase de pe piață.

Jucăriile, autoturismele și motocicletele au fost primele pe lista produselor periculoase detectate și retrase de pe piață, potrivit raportului pe 2017 privind sistemul de alertă rapidă pentru produse periculoase, prezentat luni de Comisia Europeană.

Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat: „Normele europene de protecție a consumatorilor garantează faptul că în UE sunt comercializate numai produse sigure. În caz contrar, sistemul de alertă rapidă ajută autoritățile să reacționeze prompt și să retragă toate produsele care ar putea provoca vătămări. Datorită acestui sistem, copiii noștri se pot juca în siguranță și putem preveni accidente mortale pe drumurile europene”.

Ca urmare a celor 2.201 alerte transmise prin sistemul de alertă rapidă, s-au întreprins aproape 4.000 de acțiuni, cum ar fi retragerea produselor de pe piață. Aceasta arată că autoritățile naționale au monitorizat atent alertele difuzate în sistem și că au luat toate măsurile necesare pentru a contribui la asigurarea unei piețe mai sigure pentru consumatori, susține Comisia Europeană.

Produsele care prezintă cele mai multe riscuri

În 2017, categoria „jucării” a reprezentat categoria de produse pentru care s-au înregistrat cele mai multe notificări (29%), urmată de „autovehicule” (20%) și de „articolele de îmbrăcăminte, produsele textile și articolele de modă” (12%).

În ceea ce privește riscurile, în anul 2017, cel mai des notificat a fost riscul de vătămare (28%), urmat de riscul chimic (22%), arată raportul UE.

Proveniența produselor

Majoritatea produselor periculoase notificate în sistem au provenit din afara Uniunii. China este prima țară de origine, însă în 2017, numărul alertelor a rămas stabil, la 53% (1.155 de alerte), la fel ca în anul precedent. „Comisia continuă să coopereze strâns cu autoritățile chineze, cu care discută cazuri specifice și pune în aplicare acțiuni, cum ar fi schimbul de bune practici”, se arată în comunicatul autorității de la Bruxelles.

Produsele periculoase de origine europeană au făcut obiectul a 413 notificări (26%).

Sistemul de alertă rapidă este un instrument important pentru aplicarea de către autoritățile naționale pentru protecția consumatorilor a legislației UE în domeniu. Comisia va prezenta în aprilie inițiativa „Noi avantaje pentru consumatori”, al cărei scop este modernizarea normelor existente și îmbunătățirea protecției consumatorilor.

Comisia va lucra în continuare la modernizarea sistemului de alertă rapidă care le permite autorităților și întreprinderilor să protejeze mai bine consumatorii împotriva produselor periculoase.