Coaliția de guvernare a luat miercuri câteva decizii importante privind bugetul de anul viitor, dar acestea vor nemulțumi, probabil, multă lume.

Legea pensiilor, pe care Partidul Social Democrat promisese că o va adopta până la 1 octombrie, se amână, dar, au grijă liderii coaliției PSD-ALDE să precizeze, punctul de pensie va crește de la 1 ianuarie cu 10%, conform programului de guvernare.

Plata defalcată a TVA rămâne, dar într-o variantă mult diluată.

Rămâne, deocamdată, și legea salarizării, dar mai ales trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

În plus, partidele din coaliția de guvernământ își mențin opinia că românii trebuie să aibă posibilitatea de a opta dacă vor sau nu să cotizeze pentru pilonul II de pensii (pensiile private obligatorii), potrivit lui Liviu Dragnea, șeful PSD. Cu alte cuvinte, autoritățile susțin că nu le vor desființa de jure, dar prin renunțarea la obligativitate pensiile obligatorii vor fi desființate de facto.

În aceste condiții, coaliția are toate șansele să ia, săptămâna viitoare, decizia finală în ceea ce privește proiectul bugetului pentru 2018, a mai spus liderul PSD.

„În ceea ce privește split TVA, decizia politică luată în coaliție este ca să rămână opțiunea de înscriere voluntară. Cei care au datoriile plătite la stat la 31 decembrie să nu fie obligați să intre în split TVA, să rămână doar opțiunea voluntară. De asemenea, cei care nu vor intra în split TVA un trimestru eventual urmează să ne prezinte exact propunerea finală - dacă 3 luni nu își plătesc TVA-ul atunci să intre în split TVA. Și, de asemenea, pentru insolvență, pentru că această procedură de insolvență a devenit în ultimii ani o umbrelă sub care s-au ascuns toți evazioniștii sau toți leneșii”, a precizat Dragnea.

Liderul social-democrat a spus însă că, în ceea ce privește contribuțiile, nu există dubii: „Contribuțiile vor fi transferate așa cum s-a spus până acum, altfel nu puteam să aplicăm în continuare Legea salarizării”.

Sindicatele au protestat vehement împotriva acestui transfer, motivând că vor duce la scăderea veniturilor angajaților și degradarea servicilor publice.

Despre pensii și legea lor

„Creșterea punctului de pensie, așa cum scrie în Programul de guvernare, este în vigoare. Nu este sub semnul întrebării, nu a fost niciodată și nici nu va fi, și anume cu 10% anul viitor, așa cum este în program”, a spus Dragnea.

Pe de altă parte, liderii coaliției susțin că este nevoie de o mai lungă perioadă de recalculare a pensiilor și de aceea au luat decizia de amânare a legii pensiilor.
„Despre o nouă lege a pensiilor, care este aproape finalizată practic ca și proiect, v-am spus mereu și vă spun în continuare: niciodată nu a fost vorba ca ea să fie prinsă cu prevedere bugetară în bugetul pe anul 2018 pentru că ar fi însemnat să fim nerealiști. Este nevoie de o perioadă lungă de recalculare a pensiilor și este vorba de câteva milioane de dosare”, a spus Dragnea.

Întrebat cum s-a ajuns în cadrul coaliției de guvernare, la decizia privind amânarea legii pensiilor, șeful ALDE Călin Popescu Tăriceanu a răspuns: „Cu grijă”.

„Am să vă spun ceea ce știu de la Ministerul Muncii. Legea este extrem de complicată, de stufoasă, și măsurile care trebuiesc avute în vedere sunt de o amplitudine fără precedent. Adică sunt milioane de dosare care trebuiesc analizate pentru a evalua impactul acestei legi”, a susținut el.

Potrivit lui Dragnea, PSD și ALDE au luat decizia politică de a finaliza legile „necesare acum”, precum Legea bugetului de stat, split TVA și celelalte care țin de Legea salarizării, „urmând ca imediat după ce ele vor fi depuse în Parlament să reîncepem discuțiile cu Ministerul Muncii sub coordonarea primului ministru despre legea pensiilor”.

Întrebat dacă PSD a fost nerealist în campania electorală atunci când a propus niște termene, Liviu Dragnea a răspuns: „Nu, nu este vorba despre nerealism, este vorba de, dimpotrivă, de o abordare pragmatică. La vremea la care noi am discutat despre acest lucru, o spunem cu sinceritate, niciunul dintre noi nu știa, nu avea dimensiunea grozăviei din interiorul sistemului de pensii din România, absolut nimeni”.

Opțiunea pensiilor private

Referindu-se la Pilonul II de pensii, Liviu Dragnea a afirmat că este un drept firesc al românilor să opteze în această privință. „Despre Pilonul II de pensii și despre posibilitatea de a opta, noi ne menținem punctul de vedere pentru că eu cred că este un drept firesc al românilor să opteze, pentru că până acum nu au optat. Este bine să lămurim această confuzie. Românii au avut dreptul să opteze la care agent economic să meargă, nu să opteze dacă intră în Pilonul II sau Pilonul I”, a afirmat Dragnea.

La rândul său, Tăriceanu a spus că se așteaptă un punct de vedere din partea ASF pe acest subiect „și, sigur că, în funcție de punctul de vedere exprimat de ASF, vom lua o decizie”.

PNL a reacționat imediat la declarațiile lui Dragnea și Tăriceanu. „În condițiile în care s-a amânat aplicarea Legii salarizării, în condițiile în care nu va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018 Legea pensiilor, somăm Guvernul să renunțe la transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, să renunțe la acest hocus-pocus fiscal, bugetar la care vrea să apeleze pentru a încerca să umple găurile din buget pe care le-au creat, prin măsurile fanteziste pe care le-au luat”, a declarat liderul liberal Ludovic Orban.

„Transferul contribuțiilor de la angajator la angajat va avea efecte extrem de negative atât în sectorul public, cât și în sectorul privat. Angajații din sectorul public dintr-o creștere promisă de 25% vor rămâne cu praful de pe tobă, cu o creștere a salariului net de maxim 4%. În mediul privat, pe legislația actuală fiecare angajat va costa în medie cu 12% în plus angajatorul, în cazul în care angajatorul va dori să mențină salariul net actual. Este cel mai probabil că în administrația locală, în care și așa, primăriile nu au resursele necesare pentru a suporta majorările salariale adoptate, vor scădea veniturile nete ale angajaților”, a mai spus șeful PNL.

Ministrul de finanțe spune că sunt bani pentru bugetul din 2018

La începutul ședinței de guvern de miercuri, ministrul de finanțe Ionuț Mișa a spus că în discuția cu sindicatele nu a afirmat niciodată că nu ar fi bani disponibili la buget.


„După cum am precizat de mai multe ori și repet acum încă o dată, există bani pentru construcția bugetară în anul 2018. Mai mult decât atât, proiecția bugetară care e deja realizată, proiecția de buget pe anul 2018 ne dă posibilitatea să ne încadrăm în 2,96% pe ESA, deficit, și indiscutabil că au fost prevăzute și sumele aferente Legii salarizării, deci nu avem nicio problemă din punct de vedere al finanțării. Nu este nicio problemă nici la nivelul Ministerului de Finanțe, nici la nivelul Guvernului de a nu avea capacitatea să finanțeze proiectele pe care le are deja în desfășurare”, a spus Mișa.

Material realizat din surse Agerpres și Mediafax