Ministrul finanțelor anunță o nouă variantă a taxei de solidaritate, dar în paralel PSD renunță la o altă măsură inclusă în programul de guvernare.

"2% nu înseamnă integral fondul de salarii. O parte din acest 2% se va constitui ca venit la bugetul de stat, urmând ca, ulterior, de la bugetul de stat să fie acoperite finanțări pentru partea de sănătate și pentru partea de asigurări sociale. Vor fi aceste două componente. Practic, 90% va merge la bugetul de stat pentru a acoperi diverse destinații în funcție de solicitările bugetare și 10% va merge către sprijinirea tuturor salariaților care se vor confrunta cu situații deosebite în caz că angajatorul intră în insolvență și nu le achită obligațiile", a explicat joi Ionuț Mișa, potrivit Agerpres.

El a mai arătat că 2% se va aplica pentru toți contribuabilii persoane fizice și juridice care au calitatea de angajator, atât la stat cât și la privat.

"Astăzi, dacă ne referim la procentul care merge la Fondul de garantare al salariaților pentru a garanta ca în situația în care intră în insolvență să le fie plătite contribuțiile, acesta este de 0,25%. În viitor va deveni 0,2%", a afirmat ministrul Finanțelor.

***

Angajatorii vor fi plăti, începând cu 2018, o „taxă de solidaritate” de 2% din fondul de salarii, a anunțat miercuri seară, la Antena 3, ministrul finanțelor Ionuț Mișa.

Mișa a adăugat că Guvernul va amâna neimpozitarea de anul viitor a veniturilor până în 2.000 lei, așa cum prevedea programul de guvernare, scrie Profit.ro.

Totuși, impozitele pe salarii vor scădea de la 16% la 10% pentru toate veniturile, a precizat ministrul. Prin această măsură se încearcă menținerea neschimbată a nivelului net al salariilor după tansferul contribuțiilor sociale de la angajatori la angajați.

Ionuț Mișa a invocat ulterior o directivă europeană care obligă autoritățile să aplice un anumit procent fondului de salarii. Potrivit ministrului, taxa de 2% care se va aplica la fondul de salarii nu va putea fi eliminată sau comasată prin plata altor contribuții la buget.

Mișa a mai arătat că de anul viitor impozitul va scădea de la 16% la 10% pentru toate veniturile, dar neimpozitarea salariilor până în 2.000 lei nu va mai fi implementată. Guvernul își menține totodată decizia de a transfera contribuțiile sociale integral de la angajator la angajat.

În campania electorală, PSD anunța că impozitul pe venit va scădea de la 16% la 0%, de la 1 ianuarie 2018, pentru salariații care au cel mult 2.000 de lei brut pe lună, și la 10% pentru cei cu un salariu brut lunar de peste 2.000 de lei.