Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), care a ajutat la refacerea economică din 2015, a fost prelungit până în 2020 și i-au fost alocați mai mulți bani, în urma votului de marți din Parlamentul European.

FEIS, cunoscut și drept „Planul Juncker”, a fost lansat de Comisia Europeană la mijlocul anului 2015, iar, până în prezent, au fost semnate contracte de finanțare care vor mobiliza investiții de peste 250 de miliarde de euro la nivelul Uniunii Europene.

Eurodeputații au votat pentru creșterea obiectivului de investiții, de la 315 miliarde de euro, la 500 de miliarde de euro și prelungirea perioadei de investiții până în 2020, după ce inițial fusese creat pentru o perioadă de trei ani.

„În România, proiectele semnate până acum vor mobiliza investiții de circa 1,1 miliarde de euro, la care se adaugă investițiile generate de proiectele multinaționale”, a declarat eurodeputatul român Siegfried Mureșan, care a precizat că modificările aduse noului FEIS vin în sprijinul proiectelor din România.

„Va exista, așadar, o asistență tehnică sporită la nivel local, lucru foarte important pentru România în condițiile în care agenții economici de la noi din țară au mai puțină experiență în utilizarea unor astfel de instrumente de finanțare. Totodată, noul FEIS va acorda o importanță mai mare proiectelor mici, prin creșterea procentului garanției pentru IMM-uri, de la 26%, la 40%, și va exista o transparență sporită a procesului de selecție a proiectelor de finanțare”, a mai spus Mureșan.

Astfel, fondul, care este implementat de Banca Europeană de Investiții, va finanța mai multe proiecte cu risc mare care nu ar primi altfel sprijin și proiecte care promit cele mai bune profituri economice și sociale. Investițiile vor ținti crearea de locuri de muncă, mai ales pentru tineri, creștere economică și competitivitate, energie, mediu, sănătate, cercetare și inovații, transport sustenabil, sectorul digital și industriile creative, a precizat Parlamentul European.

Pentru a încuraja proiectele regionale, locale și mai mici, pe lângă rolul mai mare dat consultanței la nivel local, Banca Europeană de Investiții va putea și să delege selecția și monitorizarea proiectelor mici către băncile naționale de promovare, care pot ajuta și cu proiectele regionale, sectoriale și transfrontaliere. Mai mult, dacă un proiect riscă să fie afectat de condițiile mai dificile de pe piață, BEI ar trebui să reducă în mod excepțional costul pentru beneficiarul finanțării, potrivit noilor prevederi votate de europarlamentari.