Parlamentul European a votat un proiect care prevede că 35% din consumul de energie în Europa în 2030 trebuie să fie din surse regenerabile. Fiecare stat membru va avea o țintă de la care se va putea abate cu maximum 10%, în anumite condiții.

Comisia Europeană propusese anterior un prag de minim 27%, considerat lipsit de ambiție de promotorii energiilor regenerabile.

Eurodeputații au aprobat o propunere care prevede o țintă obligatorie de 35% de eficiență energetică în UE, un minimum de 35% din surse regenerabile în consumul brut final de energie și, respectiv, de 12% în transport, până în 2030.

„Pentru a atinge aceste ținte generale, statele membre trebuie să își stabilească propriile ținte care să fie monitorizate și realizate conform unei alte propuneri legislative, votate separat, privind guvernanța uniunii energetice”, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Eurodeputatul Jose Blanco Lopez (S&D, Spania), raportor pentru energii regenerabile asupra proiectului, a spus: „Comisia (Europeană) a fost prea timidă în propunerea sa. Dacă Europa vrea să își respecte angajamentele luate la Paris de a lupta împotriva schimbării climatice și a conduce tranziția energetică, trebuie să facem mai mult... Decarbonizarea nu afectează creșterea economică. Dimpotrivă, aduce competitivitate, activitate economică și locuri de muncă”.

Giles Dickinson, director executiv al Wind Europe, a spus că un procent de 35% are sens din punct de vedere economic. „Consumatorii beneficiază - energia eoliană este acum cea mai ieftină formă de electricitate generată în Europa. Iar industria este o parte esențială a sectorului productiv și a exporturilor europene - sectorul eolian susține 263.000 de locuri de muncă în industria europeană și aduce 36 miliarde de euro la PIB al UE”, a spus Dickinson.

În 2030, fiecare stat membru va trebui să se asigure că 12% din energia consumată în transporturi vine din surse regenerabile. Contribuția așa-numiților carburanți bio de „prima generație” (din alimente și plante alimentare) va trebui limitată la nivelul 2017 cu un maximum de 7% în transport. Deputații vor de asemenea să interzică utilizarea uleiului de palmier din 2021.

„Este pentru prima dată când legislația europeană a integrat o țintă de 35% pentru energiile regenerabile și o țintă de 35% pentru eficiența energetică până în 2030, o strategie privind metanul și obligații de luptă împotriva sărăciei energetice. Această politică va ajuta la dezvoltarea unei independențe energetice reale, va crea locuri de muncă și va asigura investițiile”, a susținut eurodeputatul Michele Rivasi (grupul verzilor, Franța).

Membrii Parlamentului European vor ca schemele de sprijin pentru energia regenerabilă din biomasă să fie create astfel încât să evite utilizarea nesustenabilă a biomasei pentru producția de energie dacă există utilizări mai bune sau materiale, întrucât carbonul stocat în lemn ar putea fi eliberat în atmosferă prin ardere pentru încălzire. Pentru generarea de energie, prioritatea ar trebui acordată arderii reziduurilor și resturilor lemnoase.

Până în 2022, 90% dintre stațiile de încărcare pe drumurile transeuropene trebuie să fie echipate cu puncte de reîncărcare pentru mașinile electrice, spun eurodeputații.

Negocierile pentru echilibrarea poziției Parlamentului cu cea a Consiliului UE pot începe imediat, întrucât Consiliul a adoptat documentele de poziție privind eficiența energetică la 26 iunie și energiile regenerabile și guvernanța uniunii energetice la 18 decembrie.