Înghețarea parțială a finanțării Erasmus+ în Ungaria a fost un subiect fierbinte la reuniunea de marți a Comisiei pentru cultură și educație a PE, unde eurodeputații au discutat despre un proiect de raport privind implementarea programului.

Liderul delegației FIDESZ în Parlamentul European, Andrea Bocskor, a menițonat că 180.000 de studenți ai universităților din Ungaria, care au schimbat modelul lor de funcționare, ar putea fi excluși din programul european de burse anul viitor, dacă Budapesta și Bruxelles nu reușesc să ajungă la un acord, scrie Nepszava.

Andrea Bocskor a numit drept o "abordare simplistă" faptul că Guvernul ungar trebuie să îndeplinească condițiile impuse de UE pentru deblocarea sprijinului financiar. În opinia sa, mai degrabă ar trebui ascultate opiniile studenților în cauză și ar trebui să li se ofere posibilitatea de a studia în străinătate.

Miercuri, Comisia de Petiții a PE a supus dezbaterii petiția în care patru organizații studențești ungare solicită instituțiilor UE să pună capăt discriminării studenților pe baza alegerii universității.

Președinta creștin-democrată a Comisiei pentru Cultură, Sabine Verheyen (Germania), a declarat că rădăcina problemei nu trebuie căutată în UE, ci în Ungaria. "Mi-ar părea rău și mie, dacă studenții ar fi lăsați în afara programului Erasmus, dar cel mai bun mod de a evita acest lucru este ca Ungaria să respecte principiile statului de drept" a adăugat Sabine Verheyen.

Problema autonomiei universitare din Ungaria a fost abordată și în Comisia pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European, unde sunt elaborate recomandări privind promovarea libertății cercetării științifice în UE. Creștin-democratul german Christian Ehler a explicat pe larg că închiderea CEU de la Budapesta a atras atenția asupra pericolului care poate amenința cercetare și libertatea academică dacă instituțiile UE nu au competențe de a interveni.

De altfel și Curtea de Justiție a UE a condamnat alungarea CEU, dar nu pentru neglijarea autonomiei universitare, ci pentru încălcarea regulilor comerțului internațional și a principiului egalității de tratament.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA