Directorea Agenției Vamale a spus că este prima victimă a noii Comisii pentru Confiscarea Averii Dobândite Ilicit și a fost dusă la audieri cu o mașină a poliției.

La Agenția Vamală din Bulgaria are loc o acțiune a Agenției de Stat pentru Securitate Națională (DANS) și a Comisiei Anticorupție, transmite postul bTV. Există o prezență sporită a poliției în fața sediului Agenției Vamale, inclusiv a unui autoturism de jandarmerie. Potrivit unor informații neoficiale, câțiva șefi vamali au fost arestați, transmite Sega.

Postul Național de Televiziune de la Sofia, BNT, susține că directorul Agenției Vamale, Petia Bankova, precum și adjunctul ei, Ludmil Marinov, au fost reținuți. Atât Bankova, cât și Marinov sunt foști angajați ai DANS.

Avocata Petiei Bankova, Adelina Natina, a declarat pentru „Fakti” că aceasta nu a fost reținută. „Un contract de credit al soțului ei a fost ridicat de la locuința Petiei Bankova, iar documentele legate de munca ei de prevenire a canalelor de contrabandă au fost ridicate de la locul de muncă. Bankova nu a fost reținută, nu s-au găsit bani în timpul perchezițiilor”, susține avocata Adelina Natina.

Bankova este șefa Agenției Vamale din 20 februarie anul acesta și a fost numită prin ordin al ministrului bulgar al Finanțelor, Asen Vasilev. Anterior, a fost director-adjunct al instituției.

În jurul orei 13.30, Bankova a ieșit în fața clădirii Agenției Vamale. Înainte de a fi dusă cu mașină de poliție, ea și avocata ei au vorbit puțin cu presa. Avocata Natina a anunțat că Petia Bankova nu a comis nicio infracțiune și nu a primit mandat de arestare. A fost ridicat computerul din biroul lui Bankova și planurile de destructurare a canalelor de contrabandă. Directorul Agenției Vamale a anunțat: „Eu sunt prima victimă a noii Comisii pentru Confiscarea Averilor Dobândite Ilicit, dar nu mă voi lăsa”. Ea nu a spus dacă a fost reținută. Bankova a comentat că nu-l cunoaște pe presupusul contrabandist Nikolai Nikolov - Pascal, iar de când este în funcție luptă împotriva contrabandei. „Pe el îl destructurez în toate felurile posibile - am înlăturat toți angajații, asta este realitatea și nu voi permite să continue contrabanda. Dacă aceasta este problema statului - să o declare. Nu-l cunosc pe Pascal, nu știu cine este. Vreau sa opresc contrabanda care în momentul de față pune piedici întregii țări", a comentat șefa Agenției Vamale din Bulgaria.

Din spusele ei, a reieșit și că, în timp ce lucra la DANS, a avut o relație proastă cu președintele Agenției de Stat pentru Securitate Națională și de aceea a plecat. "În urmă cu câțiva ani, Plamen Toncev, conform mecanismului tipic pentru ei, a decis să mă trimită să lucrez la Blagoevgrad ca o pedeapsă bună și rezultate bune. Aceasta este schema lor principală - când cineva deranjează, îl trimit undeva să lucreaze. Urmare a acestui lucru, eu am spus că nu le voi executa ordinele și am plecat de la DANS”, a spus Bankova.

Petia Bankova a fost numită șef al Agenției Vamale în martie de către ministrul demisionar de Finanțe, Asen Vasilev. Dacă ea crede că ceea ce se întâmplă este o comandă politică, Bankova a spus următoarele: „Este foarte probabil, dar aici este momentul să spun că nu știu de ce lucrurile conduc doar la domnul Asen Vasilev. Poate că toată lumea are impresia că până și comunitatea internațională este revoltată de ceea ce se întâmplă. După cum știți, în acest moment există angajați americani la granița de la „Kaptain Andreevo” și asta este în întregime din inițiativa mea și din dorința lor ca parteneri, pentru că acesta este singurul mod de lucru. Iată, eu sunt prima lor victimă - a noii Comisii pentru Confiscarea Averilor Dobândite Ilicit, dar nu voi renunța”.

Avocatul Natina a precizat că acțiunea DANS se desfășoară în regim de urgență. Odată cu intrarea în birourile centrale ale Agenției Vamale, a fost efectuată și o inspecție la domiciliul Petiei Bankova. Bankova urmează să fie audiată de Comisia AnticorupțiePotrivit televiziunii publice, este anchetată o rețea de contrabandă legată de Nikolai Nikolov-Paskal, considerat a fi un om important în comerțul cu țigări. Articolele de presă arată că el a reușit să-și pună în aplicare schemele fără probleme timp de aproape 30 de ani, susținând că este mai "mare" decât Ivan Todorov-Doktora și Konstantin Dimitrov-Samokovetsa, acum decedați.

Și postul public de radio de la Sofia (BNR) a anunțat că a avut loc o acțiune a DANS, arătând că sunt percheziționate adrese din cartierul Boiana din Sofia, un hotel cunoscut din cartierul Lozeneț al capitalei, precum și alte locații din apropierea acestuia.

Acțiunea este a DANS și a Comisiei Anticorupție și se fac percheziții la adrese din Sofia și Haskovo, fiind investigate infracțiuni de serviciu.

Ziarul „Sega” amintește

La 20 februarie anul cesta, Ministerul Finanțelor din Bulgaria a anunțat, în mod surprinzător, că începe activitatea de înființare a unei agenții unice pentru venituri, care să reunească Agenția Națională pentru Venituri și Agenția Vămilor.

În legătură cu restructurarea, ministrul bulgar de Finanțe, Asen Vasilev, s-a înțeles atunci cu prim-ministrul bulgar Nikolai Denkov și l-a numit consilier al său pe fostul director al Agenției Vamale, Pavel Tonev, se arată în comunicatul Ministerului de Finanțe. Tonev va sprijini activitatea de creare a unei agenții unificate de venituri, iar Petia Bankova, fost director executiv adjunct al Agenției Vamale, devine directorul acesteia, mai arată ministerul. (...)

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA