O eventuală deschidere a oficiului NATO la Chișinău nu este privită cu ochi buni de președinția R. Moldova, a dat de înțeles șeful statului moldovenesc, Igor Dodon, la conferința de presă susținută împreună cu secretarul general adjunct al Alianței.

Deși a mulțumit NATO pentru implicarea și asistența în anumite proiecte implementate în Republica Moldova, dând exemplu lichidarea stocului de pesticide, Igor Dodon și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu eventuala deschidere a Biroului NATO în R. Moldova, relatează Agora.md.

"Considerăm că, la această etapă, acest pas ar crea impedimente în procesul de negocieri pe problema transnistreană. Am venit cu solicitarea ca să nu ne grăbim cu deschiderea oficiului. Dacă va fi luată o astfel de decizie, pentru că acordurile deja au fost promulgate, eu nu exclud că pe viitor vom reveni asupra acestui subiect", a declarat, marți, Dodon.

"Un alt subiect pe care am discutat e inițiativa cu care am venit referitor la semnarea unui acord între R. Moldova și Biroul NATO cu privire la recunoașterea neutralității permanente a R. Moldova", a adăugat Dodon.

 

"Am expus viziunea mea personală cu privire la deschiderea Biroului NATO la Chișinău, menționând că o consider inoportună. Biroul NATO la Chișinău ar face mai dificile negocierile privind soluționarea subiectului transnistrean. Reintegrarea țării este în topul subiectelor în agenda mea în calitate de șef al statului și sunt sigur de faptul că acum avem oportunitatea pentru a găsi soluții în acest sens",

 

a declarat Igor Dodon, potrivit IPN.md.

Președintele susține că s-a pronunțat pentru continuarea cooperării pe unele subiecte, pe care există rezultate pozitive, printre care ar fi lichidarea stocului de pesticide și altele. În opinia sa, e nevoie de colaborare pe domeniile ce ar da o valoare adăugată sau ar soluționa unele sau alte probleme importante, dar care nu ar prezenta suspiciuni și neîncredere din partea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Secretarul general adjunct al NATO, Rosei Gottemoeller, a precizat că Biroul care va fi deschis în Chișinău nu este o bază militară, ci o misiune diplomatică redusă.

Oficialul a dat ca exemplu oficiile NATO din alte capitale est-europene, precum Kiev, Moscova sau Tbilisi.

Intervenția Rosei Gottemoeller l-a determinat pe Igor Dodon să adauge că R. Moldova trebuie să aibă relații bune cu toată lumea, inclusiv cu NATO.

Pe 9 decembrie 2016, Parlamentul a ratificat Acordul dintre Chișinău și NATO privind Oficiul de Legătură al Alianței Nord-Atlantice în R. Moldova. 

Cu câteva zile înainte, din calitatea de președinte ales, Dodon s-a declarat împotriva deschiderii Biroului NATO din capitala R. Moldova.

Acesta s-a plâns într-o conferință de presă că autoritățile tergiversează intenționat validarea alegerilor prezidențiale și procedura de învestire a sa în funcția de președinte pentru a promova anumite proiecte, precum reforma sistemului de pensionare, numirea procurorului general și promulgarea acordului privind deschiderea Biroului NATO.

"Sunt categoric împotriva acestei inițiative", a declarat Dodon.