Analistul Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate, spune că, deși Occidentul a ajutat consistent Republica Moldova, Chișinăul refuză să-și asume un proces serios de modernizare.

"Speranța în Occident, și aici includ și România, deci, inclusiv în România a fost că pe măsură ce Republica Moldova se va deschide către exterior, pe măsură ce cooperarea între Republica Moldova și Occident va crește, și aici includ toate cooperările, cu NATO, cu ONU, cu UE, cu OSCE, Republica Moldova se va angaja într-un proces de modernizare a țării. Deci, un proces care să ducă în final la un nivel de trai mai bun pentru toată lumea din Republica Moldova, fie ei români, moldoveni sau români care se declară moldoveni, ucraineni, ruși, găgăuzi și așa mai departe. Ei bine, acest lucru nu s-a produs. Deși Occidentul s-a deschis din ce în ce mai mult către Republica Moldova, deși Occidentul a ajutat consistent Republica Moldova, atât pe zonă politică, apropo de vize și alte facilități create, cât și pe zonă economică, în continuare Republica Moldova refuză să-și asume un proces serios de modernizare. Și aici, când vorbesc de modernizare mă gândesc în egală măsură la modernizare politică, la o liberalizare a vieții politice din Moldova", a declarat Iulian Fota, într-un interviu acordat Radio Europa Liberă.

Fostul consilier prezidențial a subliniat că Occidentul începe să fie "frământat de un sentiment de ... dezamăgire, deoarece a crezut că în Moldova "niște lucruri se vor mișca în bine, se vor mișca cu o anumită viteză, repet, spre beneficiul tuturor cetățenilor".

"Există un pericol real pe care Occidentul îl percepe – ca europenizarea, de fapt, să nu fie asociată cu modernizarea, cu prosperitate, ci europenizarea să fie asociată cu corupție, cu furtul miliardului și alte fenomene negative, inclusiv oligarhie, alte fenomene negative pe care le vedem la Chișinău și în toată Republica Moldova", a mai spus analistul.

Interviu integral pe www.europalibera.org.