Republica Moldova va depune maximum de eforturi pentru continuarea parcursului său european, a dat asigurări șeful diplomației de la Chișinău, într-un interviu acordat Deschide.md.

Întrebat de ultimul termen - 2019 - pentru depunerea cererii de aderare la UE, ministrul moldovean de Externe a declarat: "Depunerea cererii de aderare presupune întrunirea unui șir de criterii și condiții, printre cele mai importante fiind nivelul de implementare a Acordului de Asociere cu UE, care, de altfel, se află în centrul programului de guvernare. Un alt element pe care trebuie să îl luam în calcul este situația din Uniunea Europeană și efectele pe care le va produce Brexit-ul. Cert este faptul că Republica Moldova va depune maximum de eforturi pentru continuarea parcursului său european și sper, într-un viitor apropiat, să obținem statutul de țară-candidat la UE".

Tudor Ulianovschi a precizat ă semnalul transmis de UE în acest sens prin recenta sa Strategie privind perspectiva de aderare pentru Balcanii de Vest este unul care reconfirmă continuitatea procesului de extindere a Uniunii.

"Ceea ce aș vrea să perceapă toți cetățenii noștri este faptul că nu atât statutul țării contează, cât nivelul ei de dezvoltare și de democratizare a instituțiilor de stat. A fi beneficiar al bugetului UE și contribuabil la bugetul UE sunt două lucruri completamente diferite", a mai spus Tudor Ulianovschi. (Interviul integral, pe Deschide.md)