Uniunea Europeană a alocat joi Republicii Moldova 36,3 milioane de euro sub formă de suport bugetar, anunță Guvernul de la Chișinău.

Asistența a fost oferită după ce UE a constatat îndeplinirea anumitor condiționalități și înregistrarea progreselor în cadrul a cinci programe, se arată într-un comunicat al Executivului moldovean.

"Republica Moldova a realizat mai multe reforme sectoriale stipulate în acordurile de asistență bugetară cu UE, a îmbunătățit modalitatea de gestionare a finanțelor publice, iar procesul de pregătire a bugetului a devenit mai transparent. Totodată, a fost înregistrat un progres semnificativ în aplicarea unei politici macroeconomice orientate spre stabilitate, inclusiv a reformelor structurale privind stabilizarea și o mai bună reglementare a sectorului bancar, în conformitate cu programul FMI. Printre condițiile pentru continuarea suportului bugetar și în anul 2018 se numără lupta cu corupția, reformarea sectorului justiției, respectarea tuturor mecanismelor democratice, implementare Acordului cu FMI și realizarea altor reforme importante", mai menționează sursa citată.

Banii vor fi folosiți pentru implementarea Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între UE și Republica Moldova, implementarea liberalizării regimului de vize cu Europa, dezvoltarea rurală și a agriculturii, realizarea reformei politicii finanțelor publice și a reformei poliției.

Potrivit Delegației UE la Chișinău, sumele debursate joi nu corespund sumei solicitate de către autoritățile din Republica Moldova.

Decizia de a efectua o plată de 36,3 milioane euro din cele 47 de milioane euro eligibile reflectă îndeplinirea parțială a condițiilor prevăzute în acordurile dintre UE și autoritățile din Republica Moldova, notează IPN.md.

 

"Uniunea Europeană va continua să aplice, precum a făcut și în trecut, o puternică condiționalitate în cadrul asistenței financiare pe care o acordă, concentrându-se pe sectoarele de activitate care generează beneficii directe cetățenilor Republicii Moldova”,

 

se spune în comunicatul Delegației.

Pentru continuarea sprijinului bugetar și în 2018, Republica Moldova trebuie să-și intensifice eforturile privind obținerea rezultatelor în lupta cu corupția la nivel înalt și în asigurarea independenței și responsabilizării sectorului judiciar.

De asemenea, trebuie să asigure respectarea tuturor mecanismelor democratice, o implementare corespunzătoare continuă a acordului cu FMI și realizarea reformelor asupra cărora părțile au căzut de acord în cadrul contractelor de suport bugetar vor fi foarte importante.

Decizia UE vine după ce miercuri Fondul Monetar Internațional a anunțat că va acorda Republicii Moldova 22,2 milioane de dolari, după ce a avizat pozitiv raportul privind îndeplinirea de către Guvern a angajamentelor asumate în cadrul programului.