Guvernul austriac intenționează să reducă alocațiile acordate copiilor care nu locuiesc în Austria. Coaliția guvernamentală de la Viena vrea ca nivelul alocației să fie egal cu cel din țara în care locuiesc copiii europenilor care muncesc în Austria.

La prima reuniune a Executivului, cancelarul Sebastian Kurz și vicecancelarul Heinz-Christian Strache au anunțat că încep să pună în practică promisiunile făcute în campanie, scrie EurActiv Germania.

Cei mai afectați de această decizie vor fi muncitorii din statele est-europene, precum Polonia, Slovacia, Ungaria, Serbia și România.

În sectorul construcțiilor și în cel al turismului, muncitorii europeni din aceste țări joacă un rol foarte important. Cel mai adesea, ei își lasă copiii acasă, dar vin să muncească în Austria, astfel că primesc de la statul austriac alocații pentru copii.

În Austria, un copil poate primi alocație până la vârsta de 24 de ani, dar de la 18 ani acordarea banilor e condiționată de urmarea unei facultăți sau a unei școli vocaționale. În funcție de vârstă, o familie primește pentru un copil între 112 și 162 de euro lunar.

Promisiuni electorale

Așa cum a promis în campanie, Kurz dorește ca beneficiile să fie ajustate în funcție de costurile vieții din țara în care trăiesc copiii muncitorilor europeni. Asta ar duce la pierderi financiare importante pentru familiile din Europa de Est, în timp ce unii vest-europeni ar putea încasa chiar bani mai mulți.

Astfel un copil din Ungaria ar urma să primească doar 82 de euro față de 150 în prezent, unul din Slovacia - 95 de euro, din Polonia - 78 de euro, iar un copil român ar primi numai 74 de euro. În schimb, un copil din Danemarca ar primi 195 de euro, unul din Marea Britanie - 192 de euro, unul din Irlanda -176 de euro și unul din Suedia 175 de euro.

În prezent, peste alocații de peste 270 de milioane de euro sunt acordate copiilor care nu locuiesc în Austria. 

Momentan, Cabinetul Kurz așteaptă o reacție de la Bruxelles, existând semnale că instituțiile europene nu agreează ideea. Și în Austria mai mulți avocați sunt sceptici față de intențiile Guvernului.