Uniunea Europeană pare că vrea să scape cât mai repede cu putință de Marea Britanie după ce și-au votat Brexitul, conform mesajelor transmise de înalții UE. Și nici nu pare că acest lucru se va întâmpla într-un mod amiabil.

Dacă vineri liderii Uniunii Europene au cerut Marii Britanii să lanseze procedura de părăsire a blocului comunitar cât mai rapid posibil pentru a evita o incertitudine nenecesară și au avertizat că nu va exista o renegociere pentru rămânerea UK-ului în UE, se pare că sămbătă, aceștia au reluat și au insistat asupra acelorași idei.

Indiferent de cât de dificil este acest proces, înalții UE vor ca Marea Britanie să dea curs deciziei poporului britanic cât mai repede posibil.

Chiar și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a solicitat Londrei să depună imediat cererea de părăsire a blocului comunitar.

Mai mult, Juncker a avertizat că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu se va petrece nicidecum precum un "divorț amiabil".

"Nu este un divorț amiabil, dar, la urma urmelor, nici nu a fost o mare relație de dragoste", a declarat Juncker, care nu înțelege de ce Marea Britanie trage de timp.

"Nu înțeleg de ce guvernul britanic are nevoie să aștepte până în luna decembrie pentru a decide dacă trimite sau nu scrisoarea de divorț la Bruxelles. Aș vrea să o am imediat", a insistat acid președintele CE.

Faptul că Guvenul Marii Britanii pare să tragă de timp a fost confirmat chiar și de către fostul primar al Londrei, Boris Johnson, unul din favoriții la preluarea mandatului de premier după ce David Cameron a anunțat că va părăsit Guvernul în octombrie, lăsându-i succesorului său sarcina de a negocia ieșirea țării din UE.

Boris Johnson a lăsat să se înțeleagă că autoritățile de la Londra vor amâna cât mai mult aceste demersuri, chiar dacă a afirmat că ieșirea din UE ar trebui să se producă fără precipitare.

Cele șase țări fondatoare ale Uniunii Europene i-au cerut, tot sâmbătă și din nou, Regatului Unit să angajeze "cât mai repede posibil" procedura de ieșire din blocul comunitar.

În plus, Franța a subliniat cât este de urgentă desemnarea unui noi premier britanic.

"Spunem aici, împreună, că acest proces trebuie să înceapă cât mai repede posibil, pentru a evita un blocaj", a reluat la Berlin ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, încadrat de omologii săi Jean-Marc Ayrault (Franța), Bert Koenders (Olanda), Paolo Gentiloni (Italia), Didier Reynders (Belgia) și Jean Asselborn (Luxemburg).

"Trebuie să avem posibilitatea de a ne ocupa de viitorul Europei", a adăugat șeful diplomației germane, care a cerut punerea în practică a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, respectiv clauza privind retragerea voluntară și unilaterală din UE.

La rândul său, Jean-Marc Ayrault a făcut apel ca un nou premier să-l înlocuiască pe David Cameron, după ce șeful executivului de la Londra a anunțat că va rămâne în funcție până în octombrie și că-i va lăsa succesorului său sarcina de a negocia ieșirea Regatului Unit din UE.