Scurgerile către presa americană au înfuriat autoritățile britanice. Poliția din Manchester nu mai împărtășește cu americanii informații despre atentatul soldat cu 22 de morți.

Responsabili britanici au reacționat cu mânie miercuri după ce New York Times a publicat fotografii judiciare de la locul atentatului de luni din Manchester Arena, care ar fi fost divulgate de serviciile de informații americane, notează presa internațională, citată de Agerpres.

Iar această scurgere de informații a avut loc la doar o zi după ce presa americană a publicat numele presupusului atacator de la sala de concerte din Manchester, înainte ca acest anunț să fie făcut de poliția britanică.

Ca urmare a acestor scurgeri, poliția care investighează actul terorist a întrerupt schimbul de informații cu autoritățile din SUA, scrie BBC, care menționează că premierul britanic Theresa May va discuta această situație cu președintele american Donald Trump la întrunirea de joi a NATO.

Potrivit BBC, polițiștii britanici speră să reia curând schimbul de informații confidențiale cu americanii, dar sunt „furioși” deocamdată.

Dar aceste dezvăluiri sunt doar ultimele dintr-un șir de informații îngrijorătoare legate de manipularea informațiilor confidențiale în administrația Trump, amintește the Guardian. După ce presa americană a scris că Trump ar fi împărtășit anumite informații, primite de la serviciile secrete din Israel, cu înalți oficiali ruși, criticii au spus că aliații americanilor ar fi mai puțin dispuși să le trimită acestora alte secrete

„Marea Britanie și Israelul sunt probabil principalele surse de informații ale (SUA). Acum probabil se întreabă 'Vom avea probleme de fiecare dată când împărtășim unele informații' Atunci vor calcula fiecare schimb”, a spus Thomas Sanderson, director în cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington. Perry Cammack, de la Carnegie Endowment for International Peace, a comentat pentru the Guardian: „Nu cred că, în sine, acest episod va crea probleme pe termen lung, bănuiesc mai degrabă că a fost o lipsă de comunicare. Dar în contextul în care suntem în mijlocul unei crize serioase la Washington, scurgerile au loc la un nivel fără precedent, iar situația poate fi stresantă”.

În cazul numelui presupusului terorist, chiar dacă instituții media din Marea Britanie îi știau deja numele, oficialii au refuzat să confirme informația timp de două ore după ce aceasta apăruse în SUA. Mai devreme în cursul zilei de marți chiar anunțaseră că este posibil să nu anunțe numele în acea zi pentru a nu periclita o anchetă în curs. Dar media americane deja vehiculau că Salman Abedi este atentatorul sinucigaș, citând mai mulți oficiali americani.

Chiar dacă responsabilii din cele două țări sunt, probabil, extrem de stresați în aceste zile, este puțin probabil ca britanicii să refuze pe viitor schimbul de informații, deoarece sunt principalii beneficiari în relația cu SUA, mai scrie the Guardian.

Mai mulți comentatori au scris în ultimele zile în Washington Post că unele scurgeri de informații provin din cercul intim de colaboratori ai lui Trump ceea ce i-ar putea face pe oficialii străini să-și piardă încrederea în confidențialitatea discuțiilor diplomatice la nivel înalt. Faptul că presa a avut acces la rapoarte pregătite de servicii secrete este poate și mai grav decât faptul că președintele a decis să transmită informațiile conținute în acele rapoarte unui stat străin. De altfel, fostul șef al CIA John Brennan a remarcat recent că persoanele din guvern care scurg astfel de informații către presă trebuie admonestate pentru că scurgerea poate provoca chiar mai mult rău.