Premierul spaniol a anunțat că va cere Senatului suspendarea guvernului separatist al Cataloniei, urmând să convoace alegeri regionale pentru revenirea la „normalitate”.

Mariano Rajoy a prezidat sâmbătă o ședință de urgență a guvernului spaniol pentru discutarea situației din Catalonia ca urmare a referendumului organizat în regiunea autonomă.

Consiliul de miniștri a decis să ceară Senatului să autorizeze destituirea liderului separatist Carles Puigdemont și a guvernului catalan, ale cărui puteri vor fi exercitate, „în principiu, de miniștrii (din guvernul central) atât timp cât va dura această situație excepțională”, transmite Agerpres.

Șeful guvernului nu a anunțat dizolvarea parlamentului regional, dar a spus că vor fi convocate alegeri în termen de șase luni.

În replică, liderul catalan a spus că regiunea nu va accepta planul Madridului de a-i reduce gradul de autonomie. Puigdemont a spus că va cere convocarea Parlamentului din Catalonia pentru dezbaterea unui răspuns la măsurile anunțate de Rajoy, „cel mai grav atac la adresa instituțiilor și poporului din Catalonia de la dictatura militară a lui Francisco Franco”. 

Rajoy a invocat, pentru prima dată în istoria Spaniei, articolul 155 din Constituție - care permite suspendarea autonomiei unei regiuni dacă aceasta nu își îndeplinește obligațiile față de stat - susținând că separatiștii nu au lăsat Madridului nicio altă alegere.

Măsurile ar urma să fie aprobate pe 27 octombrie de Senat, unde Partidul Popular al lui Rajoy este majoritar și unde și-a asigurat sprijinul socialiștilor din PSOE, principala forță de opoziție, și al centriștilor din Ciudadanos.

„Nici autonomia catalană, nici guvernarea autonomă nu sunt suspendate”, a afirmat totuși Rajoy, încercând să-i liniștească pe catalani, foarte atașați de autonomia lor, recuperată după sfârșitul dictaturii lui Franco în 1975.

Potrivit lui Rajoy, este vorba doar despre demiterea „persoanelor care au plasat acest guvern în afara legii”, făcând să fie votate legi contrare Constituției spaniole și statutului de autonomie catalană.

Guvernul catalan a organizat, în urmă cu aproape trei săptămâni, un referendum pentru independența regiunii, deși acesta fusese declarat ilegal de justiția spaniolă. Autoritățile din Catalonia, cea mai bogată regiune din Spania, au susținut ulterior că 90% dintre votanți au votat în favoarea independenței, în condițiile unei prezențe la vot de numai 43%.

Totuși, liderii separatiști nu au pronunțat formal independența, cerând mediere internațională pentru negocieri cu guvernul de la Madrid. În schimb, Rajoy a cerut catalanilor să-și clarifice poziția, amenințând cu suspendarea autonomiei.

Conform unui sondaj GESOP publicat de cotidianul catalan El Periodico, preluat de agenția DPA, 68,6% dintre locuitorii regiunii vor desfășurarea de noi alegeri ca soluție de ieșire din criză, iar 55,6% consideră că nu există bază legală pentru secesiunea de Spania.

Sâmbătă după-amiază, peste 400.000 de persoane au manifestat în Barcelona, capitala Cataloniei, pentru a cere independența față de Spania