Anunțul a fost făcut miercuri de prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans. Fără efect, întrucât la câteva ore distanță președintele polonez a decis promulgarea legilor criticate de Bruxelles.

UPDATE

Președintele polonez, Andrzej Duda, a anunțat, la câteva ore după decizia Comisiei, că a luat decizia să promulge două legi controversate privind reformele judiciare. E vorba de acele legi care au determinat Comisia Europeană să inițieze procedura de activare a art. 7, procedură care poate duce la sancțiuni fără precedent împotriva unui stat membru. 

Cele două legi vizează o așa-zisă reformă a sistemului judiciar, dar, în realitate, instituie un controlul al executivului asupra justiției.

Afectate de modificări sunt Curtea Supremă și Consiliul Național al Magistraturii.

Parlamentarii au adoptat o cale de atac extraordinară, prin care persoanele condamnate în ultimii 20 de ani pot cere revizuirea deciziilor.

Ca și în România, va fi creată o secție disciplinară pentru judecarea magistraților. 

Totodată, membrii Consiliul Național al Magistraturii nu vor mai fi aleși de magistrați, ci de Parlament. 

+++

În pofida unor eforturi repetate de a purta "un dialog constructiv" în ultimii doi ani cu autoritățile poloneze privind modificările la legile justiției, Comisia Europeană a stabilit că există "un risc clar privind încălcarea statului de drept în Polonia".

Prin urmare, Executivul de la Bruxelles a propus Consiliului UE activarea art. 7 din Tratatul Uniunii Europene, așa-numita "opțiune nucleară".

Demersul fără precedent poate duce la suspendarea dreptului de vot al Varșoviei, dar calea până acolo e încă lungă.

Totodată, Comisia a publicat o recomandare privind statul de drept, prin care stabilește pașii pe care ar trebui să-i facă Polonia pentru a remedia situația. Dacă autoritățile poloneze iau măsurile necesare pentru remedierea situației actuale, Comisia e gata, după consultări cu Consiliul și cu Parlamentul European, să-și reconsidere poziția.

O altă măsură anunțată miercuri este trimiterea Poloniei în fața Curții Europene de Justiție.


Ce urmează?

Comisia invită autoritățile poloneze să rezolve aceste probleme în următoarele trei luni și să informeze autoritățile europene în acest sens.
Potrivit art. 7, Consiliul va trebui să asculte versiunea Varșoviei și să primească acordul Parlamentului European - cu o majoritate de două treimi - înainte de a adopta o decizie. Pentru o astfel de decizie e nevoie de votul a 22 de state membre din 27 - țara vizată nu votează, explică Executivul european. 

Polonia merge înainte

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a apărat modificările legislative.

"Polonia este atașată principiului statului de drept. Reforma sistemului judiciar e necesară în Polonia. Între dialogul dintre Polonia și Comisia Europeană avem nevoie de deschidere și onestitate", a scris pe Twitter Morawiecki, care se va duce luna viitoare la Bruxelles pentru a se întâlni cu președintele CE, Jean-Claude Juncker, notează AFP.

Într-un comunicat oficial, Guvernul a precizat că a primit "cu regret" decizia "politică și non-juridică" a Comisiei.