Europenii au o atitudine mai favorabilă față de Uniunea Europeană, după votul din Marea Britanie privind ieșirea din blocul comunitar.

Un sondaj publicat joi de institutul de sondare american Pew Research Center arată că viziunile eurosceptice au scăzut ca intensitate după votul din Marea Britanie pe tema Brexit, potrivit agenției de presă Reuters, citate de Mediafax.

Curentele proeuropene au crescut cu 18% atât în Germania, cât și în Franța, care a ales recent un președinte proeuropean în defavoarea candidatului eurosceptic, Marine Le Pen.

Potrivit studiului, chiar și britanicii au o opinie mai favorabilă față de Uniunea Europeană. 54% dintre cei chestionați au o atitudine pozitivă în privința UE, cu 10% mai mult în comparație cu anul trecut. Doar 40% dintre britanici își păstrează poziția eurosceptică. În luna iunie a anului trecut, 52% dintre alegătorii din Marea Britanie au votat pentru ieșirea din UE.

În nouă dintre cele zece țări în care au fost colectate date, procentul euroscepticilor nu depășește 35%. Dintre aceștia, italienii și grecii sunt cei mai puțin entuziaști în ceea ce privește UE. În Polonia și Ungaria curentele proeuropene rămân la cote ridicate, în ciuda tensiunilor dintre Bruxelles și guvernele naționale.

În total, 63% din cei intervievați s-au declarat favorabili blocului comunitar. Astfel, se înregistrează o creștere cu 10 procente, comparativ cu un sondaj similar realizat de Pew Research Center în 2016. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 10.000 de persoane din zece state ale UE- Franța, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Marea Britanie, Spania, Suedia și Ungaria.