Marele perdant al alegerilor de duminică este Partidul Democrat al fostului premier Matteo Renzi. Câștigătoare e formațiunea populistă Mișcarea 5 Stele.

Italienii au preferat dreapta și forțele antisistem, dar fără a le oferi o majoritate clară, astfel că perioada de instabilitate politică riscă să se prelungească.

UPDATE

Matteo Renzi și-a anunțat demisia de la conducerea Partidului Democrat.

+++

Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a refuzat să comenteze scrutinul, invocând faptul că rezultatele oficiale nu sunt cunoscute încă. CE are încredere în capacitatea președintelui Sergio Mattarella de ”a facilita formarea unui guvern stabil în Italia'', a spus Schinas.

+++

După numărarea a peste 90% din buletinele de vot, coaliția de dreapta-extrema dreaptă are circa 37% din voturi (din care Liga Nordului - 18%). Formațiunea populistă Mișcarea 5 Stele a obținut circa 32 % din voturi. Coaliția de stânga are 23%.

În aceste condiții, Matteo Salvini, președintele Ligii Nordului -extrema dreaptă, a anunțat, la Milano, că formațiunile din coaliția condusă de Silvio Berlusconi au "dreptul și datoria" să revendice conducerea guvernului.

+++

Primele exit-poll-uri publicate de RAI arată că Mișcarea 5 Stele are între 29% și 32% (216-236 de locuri în Parlament). Cele patru partide din coaliția de dreapta-extremă dreapta obțin între 31% și 41% din voturi. Astfel, coaliția condusă de fostul premier Silvio Berlusconi ar urma să aibă între 248 și 268 de mandate parlamentare, pentru o majoritate fiind nevoie de 316 mandate. Va fi nevoie de săptămâni de negocieri pentru formarea unei coaliții guvernamentale. 

Nemulțumirea cauzată de șomaj și imigrație au dus la clasarea pe poziția a treia a Partidului Democrat, aflat la putere, și a aliaților săi (107-127 de mandate). 

Pentru a forma un guvern, Mișcarea 5 Stele are nevoie de niște parteneri de coaliție. BBC notează că lipsa de experiență a formațiunii - fondată în 2009 de fostul actor de comedie Beppe Grillo - ar putea îngreuna misiunea liderului său, Luigi Di Maio (31 de ani), de a-și găsi aliați.

Există zvonuri că Cinque Stelle ar putea încerca să guverneze alături de Liga Nordului, formațiune anti-imigrație, care a obținut rezultate mult mai bune decât partenerii de coaliție. Cele două partide au criticat relația Italiei cu UE, fără însă a pleda pentru părăsirea blocului comunitar. O astfel de alianță va fi primită cu îngrijorare la Bruxelles.

Multe depind și de cum se vor înțelege Silvio Berlusconi și liderul Ligii, Matteo Salvini. Cum fostul premier nu poate deține o funcție publică din cauza unei condamnări, el l-a propus pentru postul de premier pe președintele PE, Antonio Tajani. Dar scorul bun înregistrat de Liga Nordului l-ar putea determina pe Salvini să revendice conducerea Executivului.