Cancelarul austriac a declarat că va pleda cauza statelor net contributoare la bugetul UE, susținând că nu e de acord cu creșterea contribuțiilor după Brexit. Eurodeputatul Răzvan Popa consideră că declarația e un atentat la principiul solidarității.

UPDATE

Eurodeputatul PSD Răzvan Popa consideră că sugestii precum cele făcute de cancelarul austriac reprezintă "un atentat la principiul solidarității, pe care UE este construită".

"Resping categoric orice poziție menită să facă statele din Estul și Centrul Europei vinovate de problemele și, totodată, victime ale problemelor care există la nivelul Uniunii Europene. Este adevărat că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va pune presiune pe bugetul comunitar, dar trebuie refuzată orice abordare care ar folosi acest moment pentru a pedepsi noile state membre. Și România, ca și alte țări, a făcut eforturi pentru a accede în cadrul acestui proiect. România și alte state din Estul și Centrul Europei tocmai au decis să își mărească aportul la bugetul comunitar, pentru a reduce impactul Brexit. Este în interesul tuturor ca noile state membre să fie consolidate la nivel economic și social. Uniunea Europeană trebuie să fie puternică prin toate componentele sale, și exact acesta este scopul utilizării fondurilor de coeziune. Dacă acest scop este uitat, se subminează și principiul fundamental pe care UE este construită: solidaritatea între statele membre", a susținut europarlamentarul Răzvan Popa.

***

"În prezent, foarte mulți bani se îndreaptă către țările din Europa de Est... Pe de o parte, e necesar să ne întrebăm dacă banii ajung unde trebuie. În același timp, Europa de Vest se plânge că aceste state ar fi anti-europene”, a declarat, într-un interviu acordat cotidianului Der Standard, Kurz, care a reclamat și faptul că UE intenționează să trimită Turciei sute de milioane de euro în următorii ani, în pofida încălcării drepturilor omului din această țară. 

Referitor la viitorul cadru bugetar, Kurz a precizat că Austria, care va prelua Președinția rotativă a UE de la 1 iulie, dorește ca Uniunea "să fie mai economă cu banii contribuabililor".

''Alternativa ar fi de a solicita mai multe contribuții financiare. Dar nu aceasta este alegerea mea'', a explicat Sebastian Kurz, care, alături de premierul olandez, Mark Rutte, va reprezenta tabăra contributorilor neți în negocierile pentru bugetul post-2020.

El a precizat că a discutat acest subiect cu liderii statelor net beneficiare, precum Ungaria, subliniind că nu este surprinzător să există diferențe de opinii între cele două categorii de state.

Întrebat ce părere are Viktor Orban despre reducerea fondurilor, Kurz i-a spus jurnalistului să-l întrebe pe premierul ungar.

Declarațiile lui Sebastian Kurz vin după ce vineri opt state est-europene, inclusiv România, au decis, la Budapesta, să-și suplimenteze sumele alocate bugetului comunitar în viitorul cadru financiar multianual al UE, pentru a contribui la acoperirea golului creat de Brexit în acest buget, relatează AFP.

Punte între Est și Vest

Pe de altă parte, Viena vrea să fie o punte între statele Grupului de la Vișegrad și cele din Vest, potrivit Deutschlandfunk.de.

Săptămâna trecută, după o întâlnire la Viena cu omologul ungar, Kurz a mai spus că Austria și Ungaria se opun politicii europene privind refugiații. Totodată, cei doi lideri au subliniat importanța protejării granițelor externe ale Uniunii Europene.