SUA și trei dintre cele mai puternice state din Europa au adoptat o declarație comună împotriva Rusiei, pe care o consideră vinovată de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal și pe fiica acestuia. Rusia neagă implicarea.

Marea Britanie, Germania, Franța și Statele Unite au declarat joi că responsabilitatea Rusiei este singura explicație 'plauzibilă' în cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal și a cerut Moscovei să furnizeze toate informațiile cu privire la programul său de arme chimice Noviciok, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Noi, șefii de stat și de guvern din Franța, Germania, Statele Unite și Marea Britanie, ne exprimăm consternarea după atacul împotriva lui Serghei Skripal și a (fiicei sale) Iulia”, se arată într-un comunicat comun al premierului britanic Theresa May, președintelui francez Emmanuel Macron, cancelarului german Angela Merkel și președintelui american Donald Trump.

„Utilizarea unui agent neurotoxic de uz militar, dezvoltat de Rusia, reprezintă prima utilizare ofensivă a unui agent neurotoxic în Europa după Al Doilea Război Mondial”, mai spun liderii celor patru state.

„Acesta este un atac asupra suveranității britanice, securitatea noastră, a tuturor, fiind amenințată. Regatul Unit și-a informat aliații că este foarte probabil ca Rusia să fie responsabilă pentru atac. Împărtășim opinia britanică că nu există altă explicație plauzibilă”, se mai arată în comunicat.

În consecință, cei patru aliați cer Rusiei „să răspundă la toate întrebările legate de atacul de la Salisbury. Rusia ar trebui să ofere informații complete Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) despre programul Noviciok”, au afirmat oficialii britanic, francez, german și american.

Această demonstrație de unitate a celor patru țări are loc la o zi după anunțul sancțiunilor împotriva Rusiei de către premierul Theresa May, în fața Parlamentului britanic, considerând că Moscova este „vinovată” de otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal la Salisbury.

De partea cealaltă, Rusia neagă orice implicare, își exprimă îngrijorarea față de acțiunile Marii Britanii, pe care le consideră provocatoare.

Serghei Riabkov, ministru adjunct de externe al Rusiei, susține că „nu a existat niciun program de dezvoltare de arme chimice sub numele Noviciok nici pe vremea URSS, nici în Rusia”.

Trebuie precizat că și NATO consideră Rusia responsabilă de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg se va întâlni luni, la Bruxelles, cu ministrul de externe britanic Boris Johnson pentru a discuta despre atacul cu agent neurotoxic asupra fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia.

Serghei Skripal, fost colonel GRU (Serviciul de informații al armatei ruse), și fiica sa Iulia, au fost găsiți la 4 martie în stare de inconștiență pe o bancă din apropierea unui centru comercial din orașul Salisbury, în sud-vestul Angliei. Londra susține că cei doi au fost otrăviți cu un agent neurotoxic de uz militar din grupul de agenți 'Noviciok', dezvoltat de Rusia.