În prezența președintelui Comisiei Europene, europarlamentarii au dezbătut marți, în plenul de la Strasbourg, stadiul negocierilor privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și au votat o rezoluție în acest sens.

Dezbaterile pot fi urmărite live, aici.

UPDATE

Rezoluția a fost adoptată cu 557 de voturi ”pentru”, 92 ”împotrivă” și 27 de abțineri. Documentul notează că nu au fost făcute suficiente progresele în negocierile privind Brexit, astfel că nu ar trebui să se treacă la etapa următoare a negocierilor, cea privind acordul comercial Bruxelles-Londra, după Brexit.

Europarlamentarii cer șefilor de stat și de guvern să nu decidă trecerea la etapa următoare, în cadrul Consiliului European din 19-20 octombrie. 

Eurodeputații au introdus o nouă condiție pentru încheierea primei faze a negocierilor: garanții privind aplicarea legislației europene în Regatul Unit, până la retragerea oficială din Uniunea Europeană. 

+++

După dezbatere, eurodeputații vor vota o propunere de rezoluție referitoare la stadiul actual al negocierilor cu Regatul Unit. Până acum au avut loc patru runde de negociere, iar cea de-a cincea urmează să înceapă lunea viitoare, la Bruxelles.

Consiliul European ar trebui să confirme că nu au fost făcute ”progrese suficiente” privind cele trei obiective principale ale UE - asigurarea drepturilor cetățenilor UE și britanici, clarificarea angajamentelor financiare ale Marii Britanii și rezolvarea chestiunii frontierei dintre Irlanda și Irlanda de Nord - în cazul în care a cincea rundă de negocieri nu aduce modificări substanțiale privind aceste subiecte, se arată într-o propunere de rezoluție adoptată joia trecută de Conferința Președinților din Parlament (președintele PE și liderii grupurilor politice). (Detalii, aici)

Live text:

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că s-au înregistrat progrese privind drepturile cetățenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie, dar sunt probleme în ceea ce privește contribuția Londrei la buget și rolul CJUE.

Șeful CE a reamintit că, după Brexit dorește un summit la Sibiu pentru a discuta despre ”viziunea pentru viitorul Europei”.

”Viitorul nostru nu e Brexit, viitorul nostru e Europa”, a spus Juncker. 

Negociatorul-șef al UE pe Brexit, Michel Barnier, a declarat că au fost făcute progrese în ceea ce privește drepturile europenilor din Marea Britanie și chestiunea irlandeză, dar persistă ”divergențe serioase” asupra chestiunilor financiare.

Manfred Weber, președintele PPE: Guvernul britanic e ocupat cu disputele interne, trebuie să ne întrebăm cu cine discutăm la Londra: cu premierul Theresa May sau cu șeful diplomației, Boris Johnson. Weber îi cere premierului britanic să renunțe la ministrul de Externe și să pună UK deasupra intereselor de partid.  

  • Londra trebuie să înțeleagă că abordarea de tip ”bufet suedez”, de a alege doar ce-i convine, va înceta.
  • nu s-au făcut progrese suficiente în negocieri, nu e nicio șansă să ajungem în faza a doua a negocierilor.

Gianni Pittella, președintele S&D, apreciază discursul lui May de la Florența, dar spune că mai sunt multe lucruri de lămurit. În privința chestiunilor financiare, Guvernul britanic e ”destul de vag”.

  •  Londra deja îi discriminează pe cetățenii europeni, S&D nu va permite ca aceștia să fie tratați drept cetățeni de mâna a doua.
  • Guvernul britanic ar trebui să aleagă calea echilibrului.

Raffaele Fitto (ECR): nu ajungem la un acord din cauza unor detalii, nu a unor principii. 

  • drepturile persoanelor trebuie respectate, să găsim un compromis.
  • grupul ECR regretăm faptul că PE, prin rezoluția propusă, nu accelerează intrarea în faza a doua a negocierilor. 

 Guy Verhofstadt (ALDE): Parlamentul și Consiliul au trecut peste interesele naționale și apără drepturile cetățenilor europeni.

  •  în privința Irlandei de Nord: am fost la Belfast, în pofida păcii există tensiuni, există garduri înalte în secolul XXI. Acordul din Vinerea Mare trebuie menținut, trebuie să ne asigurăm că violența nu se va întoarce.
  • îi întreb pe britanici de ce nu vor ca Acordul să fie atașat la documentele de negociere.
  • în privința drepturilor europenilor din UK: nu cred că scrisorile de deportare au fost o întâmplare, nu putem accepta ca circa trei milioane de europeni să ceară documente speciale, ar trebui să li se recunoască drepturile, la fel ca și britanicilor din UE.

Nigel Farage (EFDD): cetățenii europeni vor fi uimiți afle că Jean-Claude Juncker a venit în plenul PE fără să menționeze ceea ce s-a întâmplat în Spania, indiferent că a fost ilegal sau nu, poliția a bătut cetățenii, iar domnul Juncker n-a suflat un cuvânt. 

  • vă imaginați ce s-ar fi întâmplat dacă polițiștii britanici ar fi bătut niște naționaliști scoțieni, slavă domnului - spun încă o dată - că plecăm, ne-ați tratat ca niște ostatici, Brexit a fost o eliberare.
  • nu există nicio garanție că vom avea un acord comercial convenabil, chiar dacă îndeplinim toate cerințele voastre. 

Janice Atkinson (ENF) are un discurs asemănător privind reacția Bruxellesului față de evenimentele din Spania. Europarlamentara britanică vorbește de tancurile cancelarului Angela Merkel și ale președintelui Emmanuel Macron.

Esteban Gonzalez Pons (PPE): țara mea nu acceptă sfaturi de la cineva pe care nu-l considerăm un democrat. Ultimul lucru pe care l-ar fi vrut separatiștii catalani ar fi fost sprijinul din partea extremei-drepte. Spania e o democrație consolidată, un partener loial în cadrul Uniunii.

Harald Vilimsky (ENF): să respectăm decizia britanicilor, să nu mai tot amânăm ieșirea lor din UE. 

Britanicul Steven Woolfe, neafiliat, acuză și el faptul că liderii europeni fac tot posibilul pentru a amâna plecarea Marii Britanii din UE și cere încetarea acestei ”șarade”.

Richard Corbett (S&D): la șase luni de la declanșarea art. 50 din Tratatul de la Lisabona nu avem o concluzie privind prima fază a negocierilor. Nici nu cred că britanicii vor să mergem mai departe, cred că nu au o idee privind faza următoare.

Patrick O'Flynn (EFDD): ne pedepsiți pentru a-i descuraja pe alții, pe polonezi și britanici, pe greci. 

Diane James, neafiliată, Marea Britanie: asistăm azi în Parlamentul European la un bullying politic la adresa britanicilor. Cu cât vom pleca mai repede, cu atât mai bine.

Steeve Briois (ENF): negocierile sunt un șantaj, UE se teme că Marii Britanii îi va merge mai bine în afara UE și alții îi vor urma exemplul, nu poți să negociezi cu pistolul la tâmplă, aceste evenimente arată că UE e nedemocratică.  

Janusz Lewandowski (PPE): trebuie să ne concentrăm pe drepturile europenilor, pe Irlanda de Nord și pe înțelegerea financiară. Sunt îngrijorat, în vremea comunismului, UK era în Polonia un model de democrație, dar, pe de altă parte, Brexit a arătat că europenii sunt uniți.

Maria Grapini (S&D) și-a manifestat îngrijorarea față de informațiile privind posibila impunere a vizelor pentru români și alți cetățeni europeni de către Marea Britanie.

Michel Barnier a salutat dezbaterea ”vie și lungă” din plenul PE: ”Aveam nevoie de susținerea și de unitatea arată de majoritatea” europarlamentarilor. 

  • am o mare admirație pentru UK, de mulți ani, când eram tânăr am pledat pentru intrarea Londrei în UE și nu regret acest lucru.
  • domnule Farage, nu e vorba de nicio răzbunare. Ați decis să plecați și noi doar vă cerem să plătiți ceea ce v-ați angajat. 
  • e nevoie de încredere pentru relația viitoare dintre Londra și Bruxelles.
  • resping afirmațiile că negociatorii europeni tărăgănează lucrurile, voi ați spus că aveți nevoie de timp. Eu sunt pregătit să accelerez ritmul negocierilor.
  • respectăm votul britanicilor, dorim să avem o retragere controlată în martie2019, credem că așa e mai bine pentru toată lumea.
  • am fost surprinși de cererea britanicilor privind perioada de tranziție, nu eram pregătiți pentru asta, sperăm că de săptămâna viitoare să putem face noi progrese.