Rezervele de apă ale Cataloniei sunt sub 16% din capacitatea lor, iar autoritățile au declarat stare de urgență în 202 municipalități, inclusiv la Barcelona, ​​totalul locuitorilor afectați fiind de aproape 6 milioane.

Seceta a lovit atât de tare încât, deși este abia februarie, începând de vineri, restricțiile privind utilizarea apei vor intra în vigoare și în locuințele particulare. Niciun cetățean sau activitate comercială nu va putea folosi mai mult de 200 de litri pe zi, pe lângă o serie de măsuri care vizează activități recreative, industriale și agricole. Este cea mai gravă fază a unei crize care se desfășoară din noiembrie 2022 și care acum afectează și consumul intern, scrie Il Fatto Quotidiano.

''Este cea mai gravă criză de până acum, un test de dimensiunea Covid'' – Starea de urgență se extinde la Barcelona, ​​​​​​Girona și în alte 200 de municipalități, care se vor adăuga celor 37 din Girona și Tarragona unde măsurile au intrat deja în vigoare, printre acestea aflându-se și interzicerea udării grădinilor, spălarea mașinilor sau umplerea piscinelor.

''Este cea mai gravă criză pe care am văzut-o vreodată de când există măsurători'', a spus președintele Generalitat  Pere Aragonès, explicând că această criză climatică ''ne pune la încercare la fel ca în pandemie''. Pe termen mediu nu se preconizează precipitații capabile să restabilească un minim de rezerve.

În cazul în care seceta din Catalonia va dura și lunile următoare, guvernul central al Spaniei începe să ia în considerare măsuri precum posibilitatea de a transfera apă din alte teritorii. O situație similară a avut loc în 2008, când apa adusă din Murcia și Insulele Baleare a fost transportată pe mare.

De vineri, regiunea e în stare de ''urgență de gradul 1'', o situație care prevede un consum de apă pe cap de locuitor de 200 de litri pe zi. Dacă situația se va înrăutăți, probabil deja în vară pragul va fi scăzut mai întâi la 180 și apoi la 160 de litri. Conform OMS, pentru un duș standard se consumă 100 de litri.

În agricultură se prevede o reducere de 80% a irigațiilor, pragul fiind stabilit la 50% în cazul fermelor cu animale și la 25% în industrie. Restricții și în cazul piscinelor și centrelor sportive, unde, în cazul în care situația se va înrăutăți, dușurile nu vor mai putea folosite. Autoritățile au stabilit și sancțiuni pentru municipalitățile care depășesc volumele medii așteptate, amenzi implementate deja în două orașe din apropiere de Girona. quotidiano.

Sursa: RADOR RADIO ROMANIA