Parlamentul turc a aprobat, în a doua rundă de vot, primele șapte articole privind modificările constituționale ce vor extinde puterile președintelui Recep Erdogan. Șeful Baroului avocaților turci avertizează asupra sfârșitului democrației în Turcia.

Șeful Baroului avocaților se teme că obiectivul lui Recep Tayyip Erdogan de a institui un sistem prezidențial va însemna sfârșitul democrației în țara sa. "Turcia a fost condusă timp de aproape 600 de ani cu un astfel de sistem. În literatura noastră avem un termen de specialitate pentru acest sistem: sultanat", explică avocatul Metin Feyzioglu, citat de Spiegel Online.

Feyzioglu este totuși încrezător că modificările constituționale nu vor fi votate de o majoritate la referendum. "Acest popor nu se va sinucide", a spus el.

Și partidele de opoziție critică proiectul de lege, care cuprinde 18 articole și care i-ar permite lui Erdogan să rămână la putere până în 2029, susținând că va alimenta autoritarismul în Turcia.

După ce în noaptea de miercuri spre joi au fost votate primele șapte articole, tot proiectul de lege ar urma să fie votat vineri sau sâmbătă, fiind nevoie de aprobarea a 330 de de parlamentari din cei 550.

Referendumul este planificat pentru primăvara acestui an.

În cazul în care, contrar așteptărilor sale, modificările vor fi aprobate în cadrul referendumului, atunci acesta va fi ”ultimul vot liber”, spune Feyzioglu. Avocatul explică faptul că schimbările vor afecta și sistemul judiciar, deoarece va fi desființată și separarea puterilor în stat, ceea ce ar duce la "instabilitate și haos".

Feyzioglu a făcut aceste declarații după o întâlnire cu președintele Asociației avocaților germani, Ulrich Schellenberg. Acesta l-a asigurat pe omologul turc de solidaritatea sa și și-a manifestat îngrijorarea față de faptul că independența justiției nu este garantată în Turcia.

Reforma constituțională, un proiect mai vechi al lui Erdogan, dă președintelui mai multe puteri, slăbind în același timp Parlamentul. Astfel, potrivit unui articol, președintele ar putea fi membru al unui partid politic. Totodată, se propune cumularea funcțiilor de președinte și premier.