Turcia acuză Germania că sacrifică relațiile bune dintre cele două țări în contextul campaniei electorale. Arestarea unui activist german pentru drepturile omului pare perfect legitimă din perspectiva autorităților de la Ankara.

"Astea sunt doar vorbe," spune Abdullah, un negustor din Istanbul, comentând recenta dispută turco-germană. "Erdogan vrea doar să-și țină din scurt susținătorii, asta e tot", declară el pentru Tagesspiegel, respingând ideea unei rupturi între germani și turci.

Autoritățile de la Ankara văd cu totul altfel chestiunea. Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al președintelui Recep Erdogan, acuză Berlinul că sacrifică bunele relații dintre cele două țări din cauza populismul, în contextul alegerilor parlamentare din septembrie.

Faptul că din perspectiva Turciei arestarea activistului german Peter Steudtner este perfect legitimă arată însă gradul de înstrăinare dintre cele două țări, notează publicația citată.

Este lipsit de respect să crezi că sistemul judiciar turc răspunde la comenzile guvernului, a susținut Kalin, în timp ce Tagesspiegel notează că însuși Erdogan a lăsat această impresie, atunci când i-a acuzat pe Steudtner și pe un alt activist, reținut la începutul lunii iulie pe când participa la un seminar în apropiere de Istanbul, că de "acțiuni subversive”.

Mai ales după tentativa de puci din iulie 2016 criticii guvernului, din interior și din exterior, și-au exprimat îndoielile în legătură cu independența procurorilor și a judecătorilor turci.

Susținătorii lui Erdogan consideră că Berlinul poartă vina pentru actualele tensiuni, deoarece a acordat azil celor care au sprijinit tentativa eșuată de puci. Și Guvernul turc se consideră o victimă a atacurilor nedrepte. Purtătorul de cuvânt al președintelui susține că a devenit o modă în Germania atacarea Turciei cu fiecare ocazie.

Schimbare de politică

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a publicat sâmbătă o scrisoare deschisă adresată turcilor din Germania, în care anunță a schimbare a politicii Guvernului de la Berlin față de Ankara.

"Vom începe controlul colaborării și, în special, al ajutoarelor financiare pentru Turcia. Vom pleda pentru o poziție clară și la nivel european”, le-a transmis Gabriel, precizând că schimbarea de politică nu este îndreptată împotriva turcilor din cele două state.

Anterior, el avertizase că Germania și-a revizuit recomandările referitoare la călătoriile în Turcia, în contextul recentelor arestări a mai multor activiști pentru drepturile omului. Cum Peter Steudtner nu era un expert pe probleme privind Turcia și nu avea contacte cu establishment-ul politic din această țară, asta înseamnă că orice cetățean german care călătorește în Turcia ar putea avea parte de aceeași soartă, a explicat șeful diplomației de la Berlin. 

Avertismentul său a fost criticat de Kalin, care a afirmat că turiștii și investitorii germani pot călători în siguranță în Turcia. În schimb, germanii reținuți - pe lângă Steudtner mai sunt reținuți în Turcia Deniz Yücel și Mesale Tolu Corlu, jurnaliști germani de origine - ar fi suspecți de acțiuni împotriva statului turc.

Se pare că, în culise, Erdogan ar încerca să dezamorseze criza. Până la urmă, Germania principalul partener comercial al Turciei.

Luni, un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne, Tobias Plate, a declarat că Turcia a retras în mod oficial o cerere de ajutor adresată autorităților de la Berlin pentru investigarea a circa 700 de firme germane suspectate de sprijinire a terorismului, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Ministrul turc de Interne i-a spus luni omologului său german în timpul unei convorbiri telefonice că predarea listei de către Ankara prin Interpol a fost provocată de "o problemă de comunicare", a afirmat Tobias Plate.

Ministrul turc de interne "a subliniat că nu există nicio anchetă împotriva firmelor germane lansată de autoritățile turce în Turcia sau în Germania", a mai spus Plate.

Weber cere măsuri ferme

Liderul Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat, într-un interviu acordat Der Tagesspiegel, că trebuie luat măsuri ferme împotriva Guvernului turc, reiterând, totodată, că ar trebui stopate discuțiile privind aderarea Turciei la Uniunea Europeană. Parlamentul European deja a adoptat o rezoluție non-legislativă prin care a cerut oprirea oricăror discuții privind aderarea Turciei la spațiul comunitar.

Weber a explicat că acest lucru nu ar însemna că UE închide ușa Turciei: "În cazul în care Guvernul turc revine la respectarea statului de drept, noi suntem gata să intensificăm cooperarea economică, până la extinderea uniunii vamale. Cooperarea cu Turcia privind terorismul și politica de migrație este, de asemenea, utilă". 

Erdogan "pune în pericol parteneriatul nostru vechi de secole. Este dramatic, întrucât chiar există multe lucruri care ne leagă. Dar noi nu ne putem permite să fim șantajați'', a declarat ministrul de Finanțe, Wolfgang Schäuble, într-un interviu acordat cotidianului Bild.