Informații privind utilizarea datelor a milioane de utilizatori ai Facebook, fără știința acestora, pentru influențarea alegerilor au provocat indignare la Bruxelles.

Parlamentul European a anunțat luni că va cerceta declarațiile privind utilizarea datelor a milioane de utilizatori Facebook, fără cunoștința acestora, iar Comisia Europeană cere autorităților din statele membre să lanseze propriile investigații ale acestui incident, scrie EurActiv.com.

Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, a spus, într-un mesaj postat pe Twitter, că acuzațiile reprezintă o „violare de neacceptat a dreptului la intimitate a cetățenilor europeni”.

Comisarul european pentru justiție, Vera Jourova, urmează să discute despre folosirea abuzivă a datelor a peste 50 de milioane de utilizatori ai Facebook cu compania americană, dar și cu reprezentanții guvernului în cursul vizitei pe care o va întreprinde în SUA în această săptămână, a indicat luni Comisia, potrivit Agerpres.

Conform unei anchete realizate de New York Times și The Observer, ediția de duminică a cotidianului britanic The Guardian, firma de analiză de date Cambridge Analytica a obținut acces inadecvat la datele a peste 50 de milioane de utilizatori de Facebook, servindu-se de ele pentru a dezvolta un soft care să permită previzionarea și influențarea votului alegătorilor în favoarea candidatului Donald Trump, pentru care firma a lucrat în campania din 2016.

„Din perspectiva Uniunii Europene, folosirea abuzivă în scopuri politice a datelor personale ce aparțin utilizatorilor Facebook - dacă se va confirma - nu este acceptabilă”, a spus Comisia Europeană.

Antonio Tajani a spus că Parlamentul European va lansa o investigație aprofundată și va cere socoteală platformelor digitale.

Calude Moraes, președintele Comisiei de libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European, a transmis o scrisoare Facebook invitând reprezentanții companiei la o audiere ce va fi programată săptămâna viitoare sau în prima parte a lunii aprilie.

„Astfel de practici sunt îngrijorătoare și ridică serioase semne de întrebare în privința drepturilor fundamentale la intimitate, protecția datelor și libertății de expresie a utilizatorilor afectați”, a scris Moraes în scrisoarea, care a fost trimisă și autorităților din Marea Britanie și Irlanda.

Sediul european al Facebook se află în Irlanda.

Facebook a anunțat vineri că a „suspendat” Cambridge Analytica, acuzând-o că a colectat, fără asentimentul lor, informații personale a milioane de utilizatori ai rețelei sociale. Facebook a suspendat de asemenea accesul firmei-mamă a Cambridge Analytica, Strategic Communication Laboratories (SCL), precum și pe cele ale lui Aleksandr Kogan, psiholog la Universitatea Cambridge, și Christopher Wylie, șef al Eunoia Technologies și fost angajat al Cambridge Analytica.

Aplicația dezvoltată de Aleksandr Kogan, „thisisyourdigitallife”, se afișa pe Facebook ca „aplicație de cercetare utilizată de psihologi”. Ea le propunea utilizatorilor să fie plătiți în schimbul completării unor teste de personalitate. Circa 270.000 de persoane au descărcat această aplicație, permițându-i dezvoltatorului să aibă acces la informații precum orașul indicat în profil sau conținuturile pe care le apreciaseră.

Însă aplicația a colectat și informațiile despre prietenii persoanelor care completau testele, permițând acumularea de date despre zeci de milioane de persoane, potrivit The Observer.

Facebook a explicat că Aleksandr Kogan a colectat în mod legal datele utilizatorilor, dar a „încălcat regulile platformei” transmițând aceste date către Cambridge Analytica și lui Christopher Wylie. Rețeaua socială a șters aplicația în 2015 după ce a aflat despre nerespectarea politicii sale.

Kogan, ca și toți cei care au primit datele, au dat asigurări către Facebook că acestea au fost distruse. Însă responsabilii rețelei nu au explicat niciodată cum au fost ele obținute sau utilizate.

„Ne-am folosit de Facebook pentru a recupera profilurile a milioane de persoane. Am construit astfel modele pentru a exploata aceste cunoștințe”, a dezvăluit Christopher Wylie pentru publicația britanică.

„Acum câteva zile, am primit informații potrivit cărora, contrar promisiunilor care ni se făcuseră, nu toate datele au fost distruse. Acționăm energic pentru a stabili veridicitatea acestor informații”, a precizat Paul Grewal, vicepreședinte al Facebook, într-un comunicat.

New York Times afirmă că există în continuare copii ale datelor obținute de Cambridge Analytica, și că unii jurnaliști le-au putut chiar consulta.Cambridge Analytica, filiala americană a firmei britanice de marketing SCL, a furnizat, pentru campania pro-Brexit Leave.EU, soluții de culegere de date și de țintire a audienței. Potrivit The Observer, acțiunea de culegere de date a fost condusă de Steve Bannon, unul din consilierii principali ai lui Donald Trump înainte de demiterea de la Casa Albă, în vara lui 2017.