Prioritatea Guvernului României este ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, după cum au spus-o, pe rând, Grindeanu, Dragnea și Tăriceanu. Totul depinde, însă, îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene, spune Timmermans.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, nu s-a grăbit, ca președintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu, să înainteze o dată de finalizare a monitorizării pe justiție, dar a precizat că direcția urmată de Guvern merge către împlinirea recomandărilor.

"Nu dau niciodată termene. Programul Guvernului este foarte clar și totul depinde de consultările publice, de interogarea tuturor celor implicați și de votul din Parlament. Direcția urmată de Guvern merge către împlinirea recomandărilor. Parlamentul este suveran, dar aș cere Parlamentului să susțină Guvernul în demersurile sale și să nu aleagă o altă cale", a mai subliniat prim-vicepreședintele Timmermans.

Timmermans este încrezător că, chiar și după ce procesul MCV va fi încheiat în România, poporul român, care va continua lupta anticorupție, el fiind cel mai bun garant al statului de drept.

"Lupta noastră pentru statul de drept și pentru drepturile omului nu este una pe care o ducem pentru noi. Credem că fiecare cetățean european, indiferent unde locuiește, merită un stat de drept", a declarat Timmermans în urma discuțiilor pe care le-a avut cu premierul Sorin Grindeanu și cu ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene speră că acest Guvern va avea susținere puternică din partea Parlamentului, pentru a îndeplini acest scop, dar că va avea și susținere din partea societății române, "pentru că odată ce va atinge acest scop va ajunge într-un punct ireversibil".

El a subliniat, apropo de recomandările pe care Dragnea a spus că le așteaptă, că "acestea sunt ultimele și nu le vom schimba, nu vom adăuga altele".

Timmermans a adăugat că aplicarea MCV-ului, în ultimii zece ani, a dus la realizări în România care păreau imposibile la început. Oficialul european s-a referit la schimbările din domeniul justiției, care au dat "emoții" colegilor săi de la Bruxelles.

"Unele din aceste realizări nu păreau posibile acum zece ani. Acum suntem pe ultima sută de metri a acestui lung maraton. Am avut emoții în urmă cu câteva luni, când am avut impresia că întregul proces va fi oprit sau va fi schimbată direcția. Am avut întâlniri constructive cu premierul Grindeanu", a afirmat Timmermans.

"Sunt convins că cel mai bun garant al luptei împotriva corupției este poporul român. Este un sentiment puternic în societatea din România că aceasta este lupta corectă. Oamenii își doresc ca această luptă să continue. Românii fac acest lucru nu pentru că așa le spune Bruxelles-ul, ci poporul își dorește acest lucru, pentru el. Sunt convins că după ce vor fi îndeplinite aceste recomandări și după ce procesul MCV va fi încheiat, lupta anticorupție va fi continuată de fapt de poporul român. Acesta este cea mai bună garanție că procesul va continua și după ce va fi încheiat MCV", a mai spus șeful de la Bruxelles.

La rândul său, premierul Sorin Grindeanu a declarat că Guvernul pe care îl conduce are ca obiectiv încheierea MCV-ului până când România va prelua președinția UE.

"Obiectivul meu și al Guvernului pe care-l conduc este să finalizăm MCV înainte ca România să preia președinția Consiliului Uniunii Europene. Este o chestiune de prestigiu și nu numai, la care țin foarte, foarte mult", a afirmat prim-ministrul Grindeanu.

Grindeanu a spus că i-a prezentat lui Timmermans și prioritățile Guvernului din perioada următoare.

"Avem patru rapoarte consecutive pozitive, îmi doresc ca la finalul anului 2017 să avem un raport pozitiv. Prioritățile pe care le-am transmis și domului prim-vicepreședinte în perioada imediat următoare sunt punerea în acord a legislației cu deciziile CCR, garantarea eficienței, calității actului de justiție, apropierea justiției de cetățean", a mai spus premierul.

Totodată, Timmermans a afirmat că are "încredere deplină" în planul Guvernului României și în proiectele ministrului Justiției.

"În acest moment, se discută la nivel tehnic toate neclaritățile pe care noi le aveam și au fost transmise de către Comisia Europeană către Ministerul Justiției referitoare la MCV. De asemenea, în discuția noastră de astăzi, domnul ministru Tudorel Toader a detaliat și partea cealaltă pe care am atins-o la Bruxelles în discuția de la începutul anului, cea legată de situația din penitenciare și măsurile pe care noi le avem în vedere", a clarificat Grindeanu.

Premierul i-a mulțumit lui Timmermans pentru abordările principiale constante cu privire la importanța evitării oricăror conexiuni între dosarul MCV și alte dosare, precum fondurile structurale sau aderarea la Schengen.