Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu a aprobat fazarea a două proiecte majore din județele Ilfov și Maramureș, investiții începute în exercițiul 2007–2013 care vor putea fi finalizate în actuala perioadă de programare.

„Asigurarea unor servicii de alimentare cu apă și de management al deșeurilor de calitate este esențială, în primul rând, pentru sănătatea cetățenilor noștri. Mă bucur că putem ajuta  autoritățile locale și regionale din România să finalizeze aceste proiecte, atât de importante pentru comunitățile lor, cu ajutorul fondurilor europene", a declarat Corina Crețu, într-un comunicat transmis miercuri de Comisie.

Proiectele de infrastructură avute în vedere sunt:

Județul Ilfov: Reabilitarea și modernizarea infrastructurii de apă și a sistemului de canalizare. Proiectul este cofinanțat prin Fondul de coeziune, cu aproximativ 54 de milioane de euro. Potrivit Comisiei, se are în vedere extinderea și reabilitarea surselor de apă freatică, a conductelor de apă și a unor stații de tratare și clorurare. De asemenea, proiectul prevede construirea și reabilitarea unor rezervoare de apă și a unor stații de pompare. Printre municipalitățile vizate se numără Pantelimon, Dobroiești, Bragadiru, Cornetu, Domnești, Ciorogârla, Brănești și Cernica.

Județul Maramureș: Dezvoltarea sistemului de management integrat al deșeurilor. Cofinanțarea din partea Uniunii Europene, prin Fondul european de dezvoltare regională, este de aproape 14 milioane de euro, avându-se în vedere investiții în colectarea deșeurilor, inclusiv cea selectivă, precum și transportul, transferul, tratarea și depozitarea acestora. Depozitele non-conforme cu standardele europene vor fi închise sau reabilitate.

De altfel, săptămâna trecută Comisia Europeană a trimis România în fața Curții de Justiție a UE pentru faptul că nu a închis și reabilitat 68 de depozite ilegale de deșeuri care constituie un risc grav pentru sănătatea umană și pentru mediu.