În schimb, România are una dintre cele mai mari ponderi a persoanelor de sex feminin în rândul specialiștilor din domeniul tehnologiei informațiilor și comunicațiilor.

La nivelul Uniunii Europene, 8,2 milioane de persoane erau angajate ca specialiști în domeniul IT&C în 2016, respectiv 3,7% din totalul forței de muncă, arată datele biroului european de statistică Eurostat.

În ultimii ani, atât numărul angajaților IT&C, cât și ponderea lor în totalul forței de muncă au crescut constant, în contextul adaptării la o lume tot mai digitalizată, notează Eurostat.

Trei state membre - Marea Britanie, Germania și Franța (toate cu peste un milion de specialiști) - cumulau jumătate din numărul total de angajați IT&C din UE în 2016. În România, potrivit datelor Eurostat, erau înregistrați aproape 168 de mii de specialiști IT.

Cea mai mare pondere a specialiștilor IT&C în totalul forței de muncă a fost înregistrată în Finlanda (6,6%), urmată de Suedia (6,3%) și Estonia (5,3%). Cele mai mici ponderi au fost în Grecia (1,4%), România (2%), Cipru și Letonia (ambele cu 2,2%).

Persoanele de sex feminin sunt extrem de puțin reprezentate în branșa IT&C, la nivel european (doar 16,7% dintre angajații din domeniu sunt femei), în timp ce forța de muncă totală este mult mai echilibrată (46% din angajații înregistrați în UE aparțin sexului slab).

Cele mai mari ponderi ale specialiștilor de sex masculin în totalul angajaților IT&C sunt înregistrate în Slovacia (90,8%), Cehia (88,8%) și Malta (88,3%). La capătul opus, cele mai mici ponderi sunt în Bulgaria (69,8%) și România (73,7%).

Aproape două treimi dintre angajații din sectorul IT&C european au studii superioare. Mai mult de o treime din totalul salariaților din domeniu aveau mai puțin de 35 de ani.

Toate statele membre se confruntă cu dificultăți în recrutarea specialiștilor IT&C, circa 40% dintre companiile din UE raportând probleme în completarea pozițiilor deschise în 2016.