Numărul total de conexiuni la internet mobil de bandă largă era de 16,6 milioane la mijlocul anului 2017, cu 13% mai multe decât în urmă cu un an, în contextul dublării numărului de conexiuni 4G.

Conform celui mai recent raport de date statistice al autorității de reglementare în comunicații ANCOM, traficul de internet realizat prin intermediul rețelelor mobile a fost de 145 de mii de terabytes (TB) în prima jumătate a anului, comparativ cu 71 de mii TB în perioada similară a lui 2016. 

„Așa cum era de așteptat, consumul mediu lunar de internet mobil pe fiecare conexiune a depășit 1 GB, crescand de la 0,63 GB, cât se înregistra în primul semestru al anului 2016, la 1,20 GB în prima jumătate a acestui an”, a declarat noul președinte al ANCOM, Sorin Grindeanu.

Pe fondul creșterii numărului de conexiuni, rata de penetrare a internetului mobil la nivel de populație a ajuns la 85%, cu aproape 10 puncte procentuale mai mult decât la mijlocul anului anterior. Abonamentele reprezintă mai mult de două treimi din totalul conexiunilor mobile în bandă largă (respectiv 11,2 milioane conexiuni), în timp ce numărul de cartele preplătite pentru acces la internet a ajuns la 5,5 milioane.

Cea mai mare rată de creștere o înregistrează conexiunile 4G - acestea s-au dublat față de primul semestru din 2016, ajungând să reprezinte aproape jumătate din totalul conexiunilor la internet mobil în bandă largă (7,6 milioane din totalul de 16,6 milioane), arată datele ANCOM.

Conform statisticilor autorității, și numărul conexiunilor la internet fix în bandă largă din România a crescut, dar cu un ritm mai scăzut, de 6%, până la 4,6 milioane la finalul lunii iunie. Prin intermediul acestor conexiuni, utilizatorii au realizat un trafic total de 2,5 milioane TB, consumul mediu lunar per conexiune fiind de 92 GB.

Numărul de conexiuni la internet fix instalate în mediul urban a crescut cu 8% comparativ cu prima jumătate a anului anterior, până la 3,3 milioane, în timp ce numărul de conexiuni din mediul rural au înregistrat o creștere de 3%, ajungând la 1,3 milioane. Astfel, rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet fix la nivel de gospodării a atins 69% în mediul urban și 38% în mediul rural.