În închisoarea de înaltă securitate din Csenger, județul Szabolcs-Szatmár-Bereg, va fi folosită inteligența artificială pentru a îmbunătăți paza deținuților.

Potrivit informațiilor Comandamentului Național al Penitenciarului (BvOP), noua închisoare construită la Csenger va fi creată ca o altă stație în programul de extindere a capacității penitenciarului, scrie portalul ungar Vg.hu, citat de cotidianul Magyar Nemzet.

Potrivit informațiilor publicate de portal, închisoarea de înaltă securitate din Csenger, județul Szabolcs-Szatmár-Bereg, este o curiozitate din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, este imensă, deoarece va găzdui 1.500 de persoane, deși în două etape. Mai întâi vor fi create o mie de locuri, apoi alte cinci sute. Pe de altă parte, va fi cea mai modernă astfel de instituție din Ungaria.

Investiția ar putea fi finalizată în toamnă.

Ușile închisorii vor funcționa fără cheie, cu sistem de recunoaștere facială, fiecare pas al condamnaților poate fi controlat, comportamentul, chiar și expresiile faciale ale acestora vor fi analizate cu inteligență artificială.

Toate acestea sunt bune pentru că, dacă prizonierii se comportă neobișnuit, sistemul trimite un semnal gardienilor pentru a se pregăti pentru o urgență.

De altfel, supravegherea va fi asigurată de 663 de persoane. Condamnații își pot gestiona problemele printr-un canal online cu circuit închis, astfel vor primi o listă actualizată privind banii, evaluarea cererilor sau programul de lucru.

Dezvoltarea va fi realizată din aproximativ cincizeci de miliarde de forinți pe o suprafață de cinci hectare și jumătate. Deținuților li se vor oferi ocazii de învățare și de angajare și în această închisoare, astfel că institutul va include printre altele și săli de pregătire și două săli de lucru.

Închisoarea de la Csenger va fi atât de nouă încât noua tehnologie folosită aici ridică și preocupări legate de gestionarea datelor.

În raportul parlamentar al Autorității Naționale pentru Protecția Datelor și Libertatea Informației se mai precizează că actualul mediu legislativ nu permite introducerea tuturor inovațiilor planificate, motiv pentru care revizuirea și modificarea reglementării statutare este esențială.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA