Liderul PSD și șeful Comisiei juridice a Senatului sunt la cuțite după ce Șerban Nicolae a reușit să introducă în forma adoptată până acum exceptarea de la grațiere a pedepselor cu suspendare. Pe scurt, l-a scos pe Liviu Dragnea dintre beneficiari.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, după ce Comisia juridică a adoptat forma cu amendamente a legii grațierii, că va propune sancționarea membrilor PSD din comisie, în frunte cu Șerban Nicolae.

Motivul invocat este introducerea în lege a grațierii faptelor de corupție, chiar dacă amendamentele au fost retrase a doua zi. „O să primească fiecare câte un premiu pentru că au promovat din nou PSD”, a fost ironic Dragnea.

Întrebat de jurnaliști dacă va propune sancțiuni în CExN al PSD, Dragnea a răspuns afirmativ.

Primul care a început războiul pare să fi fost Șerban Nicolae, cel care pe 25 aprilie a introdus un amendament prin care excepta de la grațiere pedepsele cu suspendare sau sub supraveghere (FACSIMIL dreapta jos). Adică exact situația lui Liviu Dragnea, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare în „Dosarul Referendumului”.

Liviu Dragnea a ieșit cu prima reacție publică împotriva lui Șerban Nicolae pe 3 mai, atunci când senatorii Traian Băsescu, Șerban Nicolae și Liviu Brăiloiu au depus amendamente în favoarea grațierii faptelor de corupție(darea și luarea de mită, respectiv traficul de influență și cumpărarea de influență).

Președintele PSD a fost dur la adresa acestor amendamente, dar și la adresa lui Șerban Nicolae.

Cum l-a mai scos o dată Șerban Nicolae pe Dragnea de pe listă

A doua zi, pe 4 mai,Comisia juridică a reluat votul pentru aceste amendamente, care au fost respinse, dar senatorii PSD din comisie s-au abținut de la vot.

În plus, în aceeași zi, comisia a respins includerea pe lista grațierii a abuzului în serviciu și a conflictului de interese, iar Dragnea avea un interes direct în acest sens, fiind judecat în acest moment pentru instigare la abuz în serviciu.

De ce insistă Dragnea ca legea grațierii să se voteze în forma „Iordache”

Liviu Dragnea, susținut de președdintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, de premierul Sorin Grindeanu și de actualul ministru al Justiției, Tudorel Toader, insistă ca Legea grațierii colective să fie votată în forma inițiată de fostul ministru Florin Iordache.

Asta deoarece fostul ministru al Justiției nu a exclus de la grațiere pedepsele cu suspendare, deși această măsură nu ar conduce la rezolvarea suprapopulării peniteciarelor.

Amintim că și Călin Popescu Tăriceanu este judecat pentru mărturie mincinoasă, infracțiune pedepsită de regulă cu amendă sau o pedeapsă cu suspendare.

De altfel, și Tăriceanu susține forma inițială a proiectului redactat de Florin Iordache. Tocmai de aceea luni, după ce Comisia juridică a trimis Senatului forma adoptată cu amendamente, Călin Popescu Tăriceanu a cerut ca proiectul să fie retrimis Comisiei juridice pentru a reveni în plen în forma inițială, fără amendamente.