Motivarea avizului negativ dat de Secția pentru procurori a fost finalizată, iar Consiliul Superior al Magistraturii a înaintat avizul și motivarea președintelui României, cel care decide dacă o revocă sau nu pe șefa DNA.

UPDATE Secția pentru procurori din cadrul CSM a publicat motivarea avizului negativ dat propunerii ministrului Justiției pentru revocarea Laurei Codruța Kovesi.

„Secția pentru procurori constată că dispozițiile art. 51 al Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor instituie un cadru legal privind revocarea din funcțiile de conducere, stabilind nu doar situațiile în care aceasta poate interveni și titularii propunerii, ci și aspectele ce trebuie analizate cu ocazia verificării celor patru componente manageriale: organizarea eficientă a activității, comportamentul și comunicarea, asumarea responsabilității și aptitudinile manageriale. Se constată că, în cuprinsul propunerii de revocare, cu ocazia dezvoltării celor 20 de motive, nu s-a făcut referire punctual la niciuna dintre atribuțiile legale încălcate, nefiind specificată expres componenta managerială vizată”, se arată în motivare.

„De asemenea, în ședința Secției pentru procurori din data de 27 februarie 2018, titularul prezentei propuneri de revocare a învederat că aceasta vizează toate cele 4 componente ale atribuțiilor manageriale. Cu toate acestea, se observă existența unei enumerări generice a componentelor manageriale, fără o individualizare concretă a resurselor nelegal folosite, a deficiențelor comportamentale, a atribuțiilor legale neîndeplinite sau a aptitudinilor manageriale inexistente sau manifestate defectuos”, mai spun procurorii din CSM.

"Ministrul Justiției invocă un comportament al procurorului șef al DNA contrar statutului procurorului într-un stat de drept și lipsa unor veritabile aptitudini manageriale, constând într-un comportament excesiv de autoritar, discreționar, contrar obligațiilor de rezervă și deontologice impuse magistraților. Secția pentru procurori constată că în argumentarea motivului se face referire la raportul Direcției de inspecție judiciară pentru procurori (...). Se observă astfel că aspectele reținute a fi deficiențe prin Hotărârea nr. 636/31.10.2017 a Secției nu vizează comportamentul autoritar sau discreționar al procurorului șef DNA, ci împrejurări diferite de cele invocate de către ministrul Justiției în raportul înaintat Secției de procurori și în prezentarea orală a domniei sale în ședința aceleiași secții", se mai arată în motivare.

Întreaga motivare poate fi accesată aici în format PDF.

***** Știrea inițială

„În urma avizului nefavorabil privind propunerea ministrului justiției de revocare a doamnei Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii aduce la cunoștința opiniei publice faptul că hotărârea nr. 52 din 27 februarie 2018 a fost motivată și înaintată decidenților pentru a dispune măsurile legale”, se arată într-un comunicat al Secției pentru procurori din cadrul CSM.

Amintim că ministrul Justiției, Tudorel Toader, a propus revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi din funcția de șef al DNA în urma unui raport controversat.

Procurorii din CSM au dat aviz negativ cu scorul de 6-1, singurul vot pentru fiind al lui Tudorel Toader.

De amintit că ultimele declarații ale lui Klaus Iohannis legate de propunerea ministrului Justiției au fost în sensul păstrării șefei DNA în funcție.