CSM decide astăzi ce fel de aviz va da propunerilor controversate de modificare a legilor Justiției. Inițial, când Ministerul Justiției a cerut avizul, acesta a fost negativ. DNA, DIICOT, Parchetul General au respins total propunerile.

UPDATE 3 Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat un nou aviz negativ proiectelor de modificare a legilor Justiției. Decizia CSM a fost luată cu majoritate de voturi, scorul fiind 11-7. Cei care nu au votat avizul negativ au propus un aviz pozitiv cu amendamente.

Avizul CSM este unul consultativ.

Amintim că și în septembrie CSM a dat aviz negativ proiectelor inițiate de ministrul Justiției, Tudorel Toader. Un nou aviz a fost cerut după ce proiectele au fost preluate de Florin Iordache și alți parlamentari, iar aceștia au făcut unele modificări.

UPDATE 2 „Un vot negativ nu ar exprima decât faptul că opiniile, propunerile făcute de colegii noștri, în urma consultării, nu ar fi întocmai văzute, revăzute, reținute în proiectul noilor legi. (...) Un vot negativ nu ar suprima sub nicio formă comunicarea pe mai departe și nu înțeleg, dacă s-ar exprima un astfel de vot, de ce ar trebui să anticipăm că ni se pun bariere la discuții. Eu cred că discuțiile vor continua, indiferent de forma votului pe care îl vom exprima noi astăzi (...) și în cadrul discuțiilor ne vom exprima punctul de vedere, care reprezintă, de fapt, opinia sistemului judiciar”, a spus Mariana Ghena, șefa CSM. în cadrul ședinței plenului.

UPDATE 1 Cristina Tarcea, șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție îl acuză pe ministrul Justiției că a mințit la Bruxelles, unde i-ar fi prezentat lui Frans Timmermans alte proiecte de modificare a legilor Justiției.

Cristina Tarcea: Am aflat, din presă, în urma cu două zile, că oficialilor de la Bruxelles li s-au prezentat alte propuneri legislative. Au fost mințiți oficialii de la Bruxelles, suntem mințiți noi?

Tudorel Toader: Discuții publice sunt multe. Este foarte bine. Vorbesc doar ce știu. Personal am discutat cu Timmermans și comisarul pentru justiție. Ați lucrat în Ministerul Justiției și ar trebui să știți că nu te duci în fața unui oficial cu alte proiecte.

Cristina Tarcea: Este bine să lămurim acest subiect.

Este al doilea aviz pe care Consiliul Superior al Magistraturii este solicitat să-l dea. Inițial, Tudorel Toader a primit aviz negativ pentru propunerile sale controversate, dar ulterior acestea au fost preluate de un grup de parlamentari, printre care Florin Iordache, Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea și Robert Cazanciuc.

După mici modificări, noii inițiatori au solicitat un nou aviz de la CSM.

Înaintea CSM, Parchetul General, DIICOT și DNA au respins în bloc propunerile de modificare a legilor Justiției.

„Avem o propunere de aviz care este deja cunoscută de ieri. Avem de-a face cu aceleași propuneri de lege ferenda care doresc să realizeze o eludare a votului pe care l-a dat CSM, corpul magistraților și societatea civilă. Cu aceleași propuneri de lege ferenda vine inițiatorul din Camera Deputaților, făcând ușoare modificări, pentru a se asigura într-o procedură de urgență că poate pune sub control justiția și poate politiza sistemul judiciar. Din păcate, aceasta este concluzia la care ajungem, fiindcă altfel nu se poate explica de ce ar trebui să recurgem la o procedură de urgență când avem nevoie de studii de impact pentru a vedea ce va rezulta dintr-un astfel de pachet legislativ. Sau poate nu am învățat nimic din legea privind eliberarea unor condamnați, din care s-a văzut, dacă nu am făcut studii de impact, care a fost rezultatul surprinzător. Vocea rațiunii trebuie să triumfe întotdeauna”, a declarat procurorul general Augustin Lazăr la intrarea în CSM.

Florin Iordache, fost ministru al Justiției și artizanul OUG 13, a făcut unele modificări care, aparent, ar fi îmbunătățiri față de ce propunea Tudorel Toader. De fapt, propunerile sunt la fel de agresive la adresa Justiției.

Amintim că și prim vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a cerut consultarea Comisiei de la Veneția înainte de a modifica legile Justiției, însă Florin Iordache a replicat că Parlamentul decide dacă este cazul.