Consiliul Superior al Magistraturii a motivat decizia de a da aviz negativ propunerilor controversate de modificare a legilor Justiției. Plenul a remarcat numeroase puncte ce ar pune Justiția sub control politic sau ar duce la regres.

Plenul CSM a motivat pe mai multe pagini avizul negativ dat propunerilor de modificare a legilor Justiției inițiate de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

„Proiectul de lege transmis spre avizare nesocotește, în aspecte esențiale, garanții fundamentale pentru funcționarea sistemului judiciar, contravenind dispozițiilor constituționale”.

CSM face referire la reorganizarea Inspecției Judiciare prin preluarea acesteia în cadrul Ministerului Justiției. „Activitatea desfășurată de instanțele judecătorești în exercitarea rolului constituțional de înfăptuire a justiției nu poate fi supusă unor forme de verificare și control de către structuri care fac parte din autoritatea executivă!, se arată în motivarea CSM.

De altfel, membrii CSM fac referire și la raportul MCV, care a notat activitatea Inspecției Judiciare ca fiind una pozitivă.

Consiliul Superior al Magistraturii critică și condițiile propuse de Tudorel Toader pentru accederea în magistratură. „Modificările propuse de proiect conduc, fără îndoială, la reducerea bazei de selecție a candidaților, cu consecința scăderii pe termen mediu a calității profesionale a magistraților. (...) Sistemul propus îi va obliga tocmai pe aceștia (cei bine pregătiți, n.r.) să se orienteze către alte profesii juridice, în special către profesii liberale”, mai spun procurorii și judecătorii din CSM.

CSM critică și procedura de numire a șefilor Parchetului General, DNA și DIICOT. Deși ultimul cuvânt aparține, aparent, CSM-ului, de fapt instituția remarcă faptul că nu are de ales, pentru că a doua propunere nu va putea fi refuzată.

Plenul CSM face referire  și la alte soluții controversate ale ministrului Justiției, care „se înscrie într-o tendință de evident regres, atât în raport cu reglementările în vigoare, cât și în raport cu forma anterioară a proiectului de lege pentru modificarea și completarea legilor justiției promovat tot de Ministerul Justiției la finalul anului 2016”.

„Avizul negativ exprimat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu împiedică inițierea unui alt demers de modificare și completare a celor trei acte normative, putând fi avută în vedere și soluția reglementării separate și cu celeritate a unor aspecte care derivă din decizii ale Curții Constituționale (de exemplu, procedura revocării membrilor aleși ai CSM).

Întregul document ce conține motivarea Consiliului Superior al Magistraturii poate fi consultat aici.

Ministrul Justiției a declarat luni că proiectele vor continua traseul legislativ, semn că avizul negativ dat de CSM nu va fi luat în considerare.