După ce Curtea Constituțională a găsit elemente de neconstituționalitate în cele trei legi modificate de Comisia Iordache, acestea intră din nou în dezbateri.


UPDATE 10 Comisia Iordache a terminat dezbaterile, care se vor relua luni de la ora 10. Deocamdată nu s-a stabilit nimic, nu s-a votat nicio modificare.

UPDATE 9 Iordache propune eliminarea președintelui României din procedura de numire a președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție. Președintele ar urma să nu mai aibă posibilitatea să respingă o propunere.

Ioan Cupșa (PNL) și Stelian Ion (USR) spun că tocmai asta au contestat la CCR, iar judecătorii constituționali le-au dat dreptate.

Iordache, Nicolicea și Marton Arpad interpretează cum vor ei decizia CCR., „Ai grijă ce-ți dorești că ți se întâmplă”, a spus Nicolicea.

„Ce să mai dezbatem? Asta este decizia CCr, asta facem”, a spus și Arpad (UDMR).

„Aceasta nu este o punere în acord cu decizia CCR, ci o modificare a legii”, spune Cupșa.

„Nu dumneavoastră ați atacat la Curte? Curtea ne dă variante și noi alegem”, a replicat Iordache

UPDATE 8 Se merge pe repede înainte, ritmul dictat de Florin Iordache. S-a ajuns deja la ultima lege, 303/2004, privind statutul magistraților.

UPDATE 7 Comisia Iordache trece la legea 317/2004, privind organizarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Se discută despre faptul că președinte al CSM poate fi ori procuror, ori judecător. Marton Arpad propune menținerea textului în vigoare, după ce CCR a decis că și un procuror poate fi președinte CSM. Arpad nu ar vrea să existe posibilitatea ca președintele și vicepreședintele să fie din aceeași secție.

Ioan Cupșa cere să fie desemnați candidați, nu un candidat din partea fiecărei secții.

„Weekendul poate vă dă idei mai bune”, spune Iordache.

„Cine este acest domn weekend care să ne dea sfaturi?”, întreabă, retoric, Cupșa.

UPDATE 6 Ministerul Justiției propune modificarea numelui secției de investigare a procurorilor și judecătorilor, care să se numească Secția de investigare a infracțiunilor săvârșite de magistrați. Iordache ține o cuvântare despre prezumția de nevinovăție și că nu putem vorbi despre fapte săvârșite până nu există o decizie finală a instanței.

Ioan Cupșa. „Mie mi se pare că este chiar foarte potrivită pentru ceea ce ați înființat și pentru care noi ne-am opus”.

UPDATE 5 Iordache propune începerea dezbaterilor. Se începe cu legea 304/2004 privind organizarea judiciară.

Iordache vrea ca în apel să fie trei judecători în completul de judecată. PNL explică faptul că nu sunt suficienți judecători în sistemul judiciar. „Nu facem legile în funcție de câți judecători sunt. Am deblocat astăzi niște posturi, vom mai debloca. Discutăm despre libertatea omului aici”, spune Iordache.

Intervine Stelian Ion, care arată cu modificarea numărului de judecători într-un complet nu are nicio legătură cu decizia CCR.

UPDATE 4 Ion Cupșa anunță că a depus la birourile permanente ale Camerei și Senatului o cerere pentru ca Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu să sesizeze Comisia de la Veneția.

Iordache îi răspunde că s-a tranșat această chestiune ieri, iar cererea PNL a fost trimisă la comisiile juridice ale celor două camere. Dar invocă deciziile CCR care spun că nu se aduce atingere independenței Justiției, astfel că nu se impune sesizarea Comisiei de la Veneția.

Intervine Nicolicea: „Dacă s-a pronunțat CCR, nu avem de ce să mai sesizăm Comisia de la Veneția”. Continuă contrele între Ion Cupșa și Eugen Nicolicea.

Cătălin Predoiu: „V-am spus de atunci că e un volum mare de lucru, că sunt probleme de neconstuționalitate. Noi am sesizat CCR, care ne-a dat dreptate. Acum de ce suntem aici? Să ne faceți nouă morală? Trebuia să ne ascultați de atunci”, l-a întrebat Predoiu pe Iordache.

Stelian Ion: „Admiterile CCR nu sunt puține, având în vedere că doar câteva articole au fost atacate, nu toate articolele din cele trei legi”.

Iordache vrea să supună la vot dacă se sesizează Comisia de la Veneția. Cupșa vrea să fie suspendată comisia până decide Dragnea dacă sesizează Comisia de la Veneția. S-a respins prin vot cererea PNL. Ședința continuă.

UPDATE 3 Stelian Ion (USR) cere să fie invitate la discuții și asociațiile profesionale și CSM. Iordache a supus la vot și s-a decis să nu fie invitate.

UPDATE 2 S-a votat respingerea propunerii PNL de a suspendaa discuțiile pe legile Justiției. Iordache spune că se vor discuta doar articolele declarate neconstituționale și că nu se va vota nicio modificare. Comisia va lucra astăzi până la ora 18.

UPDATE 1 Parlamentarii USR susțin că punerea legilor Justiției în acord cu deciziile CCR este de competența comisiei pentru constituționale. Continuă contrele între Nicolicea și Cupșa.

„Ați folosit cuvinte urâte, domnule Cupșa”, a spus deputatul PSD.

„Da, cele urâte erau în citatul din limba latină, domnule Nicolicea”, a replicat Cupșa (PNL).

Florin Iordache a început ședința prin a anunța că nu se va vota nimic astăzi, dar că se vor prelua mai multe propuneri din partea membrilor comisiei.

Ioan Cupșa (PNL) cere suspendarea ședinței invocând motive procedurale.

Stelian Ion (USR) remarcă faptul că nu au mai fost chemați reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii, asociații profesionale.

Contre între Eugen Nicolicea și Ioan Cupșa. Ambii se acuză de necunoașterea unor noțiuni elementare de drept.

Curtea Consituțională s-a pronunțat asupra sesizărilor și a admis câteva obiecții formulate de ICCJ și de PNL, dar a păstrat în lege cele mai controversate modificări din legea organizării judiciare.

Curtea Constituțională a admis sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție și a unor parlamentari din opoziție față de unele modificări aduse legii de organizare a Consiliului Superior al Magistraturii.