Procuroprul general al României dezavuează acțiunile de instigare publică la intervenția politicienilor în activitatea judiciară și cere CSM să adopte o poziție publică în apărarea sistemului judiciar în fața atacurilor.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr, a emis un comunicat de presă în care își exprimă poziția față de atacurile asupra Justiției și a procurorilor în mod special venite de la persoane cercetate sau condamnate, cât și de la politicieni.

Augustin Lazăr „dezavuează campania desfășurată împotriva instituțiilor justiției, în mod deosebit a Ministerului Public,  de persoane aflate în proceduri judiciare în curs, unele condamnate definitiv. Respinge ferm generalizarea la nivelul întregii activități a procurorilor a incidentelor procesuale și a cazurilor particulare de magistrați procurori cercetați disciplinar. Sistemul  judiciar are proceduri legale riguroase de verificare a suspiciunilor de abateri disciplinare, inclusiv de genul celor lansate în media”.

De asemenea, Augustin Lazăr dezavuează acțiunile de instigare publică la intervenția politicienilor în activitatea judiciară pentru demiterea unor procurori cu funcții de conducere, prin ignorarea procedurilor judiciare clar prevăzute de art. 51 al. 2 și 7 din Legea nr. 303/2004, precum și prin înfrângerea principiului constituțional al separației puterilor în stat”.

Procurorul general cere conducerii Consiliului Superior al Magistraturii „să adopte o poziție publică în apărarea sistemului judiciar în fața acestor atacuri”.

„Așa cum de altfel rețin și rapoartele MCV, problema României nu este funcționarea defectuoasă a sistemului judiciar, ci tentativa de stopare a luptei împotriva corupției”, a mai precizat Augustin Lazăr.