Ministrul Justiției a anunțat, într-o „informare de presă”, că amână decizia legată de o eventuală propunere de revocarea din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție a Laurei Codruța Kovesi.

 

Tudorel Toader a ținut o scurtă prezentare a vizitei la Tokyo și, deși nu este un fapt obișnuit, ministrul a făcut o relativ scurtă declarație prin care a spus că va lua o decizie săptămâna viitoare, după ce va prezenta Parlamentului rapoartele de activitate ale DNA, DIICOT, Parchetul General.

Practic, Toader și-a întrerupt vizita în Japonia pentru a ține la București o „informare de presă” în care nu a anunțat vreo decizie. 

Principalele declarații ale ministrului Tudorel Toader:

  • Am fost la Tokyo pe cheltuiala Băncii Mondiale, care va finanța cartierul Justiției.
  • La solicitarea premierului, am revenit în țară. Am primit garanții de neimplicarea factorului politic în deciziile pe care le voi lua ca ministru al Justiției.
  • Am avut o discuție cu doamna prim-ministru, care mi-a cerut să prezint public rezultatele evaluării.
  • Voi prezenta în camerele Parlamentului raportului de activitate a DNA, DIICOT, Parchetul General.
  • Săptămâna viitoare, joi, voi face o informare de presă cu privire la activitatea DNA.

****** Știrea inițială:

Tudorel Toader a fost chemat de premier să revină mai devreme din Japonia, acolo unde a participat la o conferință despre „regenerarea urbană”. Inițial, Toader trebuia să se întoarcă în țară vineri.

Scandalul din jurul DNA a izbucnit la televiziunile controlate de Dan Voiculescu și de Sebastian Ghiță, care au prezentat acuzații de falsificare de probe în dosarul lui Sebastian Ghiță.

În replică, Laura Codruța Kovesi a susținut miercuri seara o lungă conferință de presă în care a precizat ferm că procurorii nu falsifică probe, iar atacul este din partea inculpaților și condamnaților, nu din partea cetățenilor cinstiți.