Copreședintele PNL Vasile Blaga este anchetat sub control judiciar de procurorii anticorupție într-un dosar de trafic de influență în care a fost audiat miercuri dimineață timp de mai mult de două ore la sediul DNA Ploiești.

UPDATE ”Regret situația deloc confortabilă în care se află colegul și prietenul nostru, domnul co-președinte Vasile Blaga, și am totală încredere în prezumția de nevinovăție. Așa cum am procedat în toate situațiile, nu voi face niciun comentariu pe fond, despre dosare și anchete, deoarece nu aceasta este menirea unui om politic și a unui lider de partid”, a transmis Alina Gorghiu.

Copreședintele PNL precizează că, în privința implicațiilor politice, ”Partidul Național Liberal pierde un stâlp al construcției sale, în urma acestei demisii”.

”În același timp, demisia co-președintelui PNL este un exemplu de onoare și consecvență, care arată, încă o dată, diferența majoră dintre partidul nostru și toți ceilalți. Diferența este că, deși prezumția de nevinovăție este aceeași pentru toată lumea, doar câțiva au demnitate și respect față de partidele pe care le reprezintă și față de electorat. Partidul Național Liberal demonstrează, încă o dată, că pentru noi reforma nu este doar un discurs, ci și un mod de a face politică, de la ultimul înscris în partid, până la liderii acestuia. Vom merge în continuare pe acest drum, din dorința de a reprezenta o alternativă morală și de bună credință, în fața unor politicieni care sunt gata să-și sacrifice și țara, pentru a fugi de responsabilitățile legale”, spune Gorghiu.

Alina Gorghiu anunță că partidul va lua, în perioada următoare, toate deciziile necesare, în urma acestui eveniment nedorit, prin consultare și cu încredere în forța fiecărui membru al partidului”.

”Partidul Național Liberal reprezintă o singură entitate, care nu își mai împarte demult membrii în funcție de fosta apartenență politică. Este un mare merit al co-președintelui PNL, alături de care am străbătut, în ultimii doi ani, de câteva ori, fiecare organizație din țară a partidului, pentru a transmite mesajul nostru comun de unitate și reformă. Toate eforturile și gândurile noastre trebuie să se îndrepte acum spre alegerile din decembrie”, apreciază Alina Gorghiu.

Copreședintele PNL transmite în finalul comunicatului oficial că ”PNL este, alături de președintele Klaus Iohannis și de prim-ministrul Dacian Cioloș, o forță care își dorește schimbarea în bine și până la capăt a României”.

”Avem datoria să câștigăm aceste alegeri, nu doar pentru că este un obiectiv normal de partid, ci, în primul rând, pentru a nu lăsa România pe mâna unui cartel politic, care urmărește doar obiective revanșarde și retrograde”, mai afirmă Alina Gorghiu. 

UPDATE Vasile Blaga nu va mai candida nici pentru un nou mandat pe parlamentar.

Fostului copreședinte al PNL nu i se permite candidatura, potrivit criteriilor de integritate pentru candidații PNL, adoptate în decembrie 2015.

Unul dintre punctele din acest document asumat spune că nu pot candida din partea partidului persoanele care se află în arest preventiv, arest la domiciliu sau control judiciar pentru fapte comise cu intenție.

UPDATE Joi, Biroul Permanent al vechiului PDL se va reuni de urgență. În zilele următoare va avea loc o reuniune a conducerii partidului pentru a stabili cea mai bună variantă de urmat în contextul demisiei copreședintelui liberalilor.

UPDATE Vasile Blaga a anunțat că își depune demisia din funcția de copreședinte al PNL și șef al campaniei partidului la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

”În urma acuzațiilor care mi s-au adus astăzi, îmi voi dovedi nevinovăția în fața instituțiilor abilitate. Eu însumi sunt garantul respectării Statutului PNL și a tuturor deciziilor partidului. Nu pot să cer colegilor mei să respecte criteriile de integritate, iar eu să nu o fac”, spune Vasile Blaga.

El precizează că, având în vedere aceste aspecte, va acționa în consecință.

”Îmi depun demisia din funcția de co-președinte al Partidului Național Liberal și din cea de șef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an”, transmite Vasile Blaga.

UPDATE ”Eu o să-mi dovedesc nevinovăția, alte comentarii nu am de făcut”, a spus Blaga la ieșirea din sediul DNA.

”Vă rog să rețineți că eu sunt garantul respectării statutului și al tuturor deciziilor partidului. Voi acționa în consecință, nu vă faceți probleme”, a răspuns copreședintele PNL, întrebat dacă va demisiona din funcțiile pe care le deține.

Blaga a negat că ar fi primit comisioane pentru contracte preferențiale și a spus că el este primul care trebuie să respecte statutul PNL.

”Eu sunt primul care trebuie să respecte statutul și pe urmă ceilalți colegi”, a adăugat Vasile Blaga.

UPDATE DNA anunță că a început urmărirea penală a liderului PNL, Vasile Blaga, pentru trafic de influență, în acest dosar fiind urmăriți penal și fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan și omul de afaceri Horațiu Brună Berdilă.

Potrivit procurorilor, în perioada 2011-2012 Blaga ar fi primit în trei rânduri, prin interpuși, suma totală de 200.000 de euro de la omul de afaceri, precum și 500.000 de euro de la fostul edil.

Vasile Blaga, la data faptelor secretar general al unui partid aflat la guvernare și senator în Parlamentul României, este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență, potrivit comunicatului procurorilor.

Alături de el, mai sunt cercetați Gheorghe Ștefan, la data faptelor vicepreședinte al unui partid aflat la guvernare și primar al municipiului Piatra Neamț, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență și folosirea influenței funcției de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și Horațiu Bruno Berdilă, reprezentant al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că în anul 2009, în cadrul formațiunii politice aflate la guvernare a existat o înțelegere vădită între persoane cu funcții de conducere și anume secretarul general Vasile Blaga și vicepreședintele Gheorghe Ștefan, în sensul obținerii de bani pentru partid.

Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să "cotizeze" pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte.

Gheorghe Ștefan, în calitate de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, și-ar fi folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană.

Respectiva persoană fusese agreată de suspecții Gheorghe Ștefan și Vasile Blaga și a fost dispusă să contribuie - indirect - la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică către diverse societăți indicate, potrivit procurorilor anticorupție.

În perioada 2011 – 2012, Ștefan Gheorghe l-a informat pe Vasile Blaga asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naționale din domeniul energiei se urmărea obținerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională – prin licitații trucate – cu firma lui Horațiu Bruno Berdilă, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

În perioada 2011 - 2012, Gheorghe Ștefan i-a condiționat persoanei numite prin influența sa, că va fi menținută în funcția de conducere la compania națională din energie dacă vor fi atribuite societății reprezentate de Horațiu Bruno Berdilă o serie de contracte de achiziții servicii și produse IT.

În paralel, Gheorghe Ștefan i-a promis lui Horațiu Bruno Berdilă că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb, a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei.

Primirea în mod repetat de către Vasile Blaga, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum și de la Gheorghe Ștefan a sumei de 500.000 euro, despre a căror proveniență avea cunoștință, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfințirea înțelegerii anterioare, se arată în comunicatul DNA.

UPDATE Vasile Blaga a fost plasat sub control judiciar într-un dosar de trafic de influență în care a fost audiat miercuri dimineață mai mult de două ore la sediul DNA Ploiești.

+++

Vasile Blaga a sosit la sediul DNA Ploiești miercuri dimineață, declarând jurnaliștilor că a fost sunat și citat telefonic în calitate de suspect.

Întrebat în ce dosar, Blaga a afirmat că nu cunoaște acuzațiile care-i sunt aduse și nici motivul pentru care a fost chemat.

Surse apropiate anchetei au declarat că politicianul ar urma să fie audiat într-un dosar de trafic de influență, faptele fiind comise în perioada 2009-2012. În această perioadă, Blaga ar fi intervenit pentru acordarea unor contracte în mod preferențial, au mai precizat sursele citate.

Blaga a fost recent și la sediul DNA din București, el spunând atunci că a fost citat în calitate de martor, într-un dosar ce-l viza pe prietenul său, chestorul Liviu Popa, șeful Poliției Județene Bihor.