Premiul cetățeanului European este oferit în fiecare an de către Parlamentul European cetățenilor sau organizațiilor care promovează valorile europene. Ceremonia va fi transmisă LIVE pe euractiv.ro.

Laureații din acest an ai Premiului sunt:

- Cristian PANTAZI, jurnalist
- Mihály BENCZE, profesor de matematică

Cristian Pantazi a fost desemnat cetățean european la propunerea eurodeputatului Cristian Preda. Acesta a avut un discurs extrem de dur la adresa presiunilor asupra jurnaliștilor.

"Mă bucur că al doilea candidat propus de mine, Cristian Pantazi, a fost desemnat cetățean european", a spus europarlamentarul Cristian Preda. Primul candidat propus și nominalizat de europarlamentarul Cristian Preda, în edițiile anterioare, a fost Andrei Pleșu.

Profesorul  Mihály Bencze este un cunoscut matematician. Născut în Săcele, Brașov, profesorul de matematică a dat matematicii o latură poetică, îmbinând-o cu poezia, muzica și filosofia. Un profil detaliat poate fi citit în Monitorul Express.

 

Trei elemente au fost la baza propunerii, potrivit europarlamentarului Cristian Preda:
- Pantazi și redacția HotNews.ro reprezintă un apărător al principiilor Cartei fundamentale a UE: statul de drept și democrația.
- Jurnaliștii acestei redacții dau contur libertății de expresie înscrise în art 11 al Cartei.
- Apărător al stat de drept - rule of law, lăsând impresia că este un atribut al statului.

"De ce un parlamentar ar propune premierea unui jurnalist? Oamenii politici de la noi îi disprețuiesc și îi detestă. Unora le convine jurnalistul magnetofon." - a mai spus europarlamentarul Preda.
Alți politicieni cred că gazetarului i-ar sta mai bine ca propagandist. Secția de comunicare, noul nume al secției de propagandă.

Alte elemente din discursul europarlamentarului Cristian Preda: 
- Mercenarii nu își mai spun jurnaliști, ci analiști. Moderatorul de televiziune se răstește la ei și vrea să le ia locul.
- Sunt în total dezacord cu aceste moduri de a trata profesia de jurnalist.

- Dl Pantazi a arătat că e posibil să nu fii bandă de magnetofon. Pantazi și alți jurnaliști de la HotNews.ro nu prestează servicii pentru politicieni.

- Jurnalistul e o conștiință, păstrând distincția între fapte și opinii.

***

Premiul cetățeanului European este oferit în fiecare an de către Parlamentul European cetățenilor sau organizațiilor care promovează valorile europene.

La ceremonia națională din București sunt invitați să participe laureații Premiului cetățeanului european, deputați în Parlamentul European, presa, apropiați și organizații partenere ale laureaților Premiului, la recomandarea acestora.

 
Programul ceremoniei de decernare:
 
10:45-11:00         Înregistrarea participanților. Welcome coffee
 
11:00-11:15        Cuvânt de deschidere
Bogdan BÂRLA, Biroul de Informare al Parlamentului European în România
 
11:15-12:15        Intervenții deputați europeni
Cristian PREDA, membru al Parlamentului European, Grupul Partidului Popular European
Monica MACOVEI, membru al Parlamentului European, Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni
 
Intervenție Gabor CSIRE, doctor în științe biologice, profesor de biologie - chimie
 
Intervenții laureați
Cristian PANTAZI, jurnalist
Mihály BENCZE, profesor de matematică