Mai mult de un sfert dintre angajatorii din Marea Britanie spun că angajații din alte țări ale Uniunii Europene iau în considerare să le părăsească firmele sau țara în 2017.

Proporția crește la 43% dintre angajatorii din educație și la 49% dintre angajatorii din sectorul sanitar, potrivit unui studiu făcut pe mai mult de 1.000 de companii conduse de Chartered Institute of Personal și Dezvoltare (CIPD), scrie EurActiv.com.

CIPD spune că piața forței de muncă din Marea Britanie a rămas puternică, dar decizia alegătorilor de a părăsi Uniunea Europeană va forța, cel mai probabil, companiile să-și reconsidere strategiile de formare, asta în timp ce se vor ajusta la a avea mai puțini lucrători din UE în viitor.

Prim-ministrul Theresa May a promis un control mai strict asupra imigrației după ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar, lucru care s-ar putea întâmpla, cel mai probabil, în 2019, chiar dacă asta înseamnă că țara va pierde accesul neîngrădit la piața unică a UE.

CIPD a declarat că datele oficiale recente au arătat că angajatorii care se bazează foarte mult pe lucrătorilor migranți din UE se chinuie să umple unele posturi vacante: firmele din comerțul cu amănuntul și en-gros, de producție, de sănătate și servicii de cazare și alimentație au cumulat 45% dintre posturile vacante la sfârșitul anului 2016.

Consilierul CIPD pe piața forței de muncă Gerwyn Davies a afirmat că datele oficiale au arătat, de asemenea, că numărul de cetățeni din afara Marii Britanii care lucrează în Regatul Unit a crescut mai lent, în cele trei luni până în septembrie, decât înainte de referendum.

„Asta creează provocări semnificative de recrutare în sectoarele care s-au bazat istoric pe munca cetățenilor din afara Regatului Unit pentru a umple locurile și care sunt deosebit de vulnerabile la perspectiva unor viitoare modificări ale politicii de imigrare a UE”, a afirmat el.

Semnele de deficit de lucrători migranți au apărut anul trecut în sectorul agricol din Marea Britanie, la scurt timp după referendumul din iunie, când scăderea valorii lirei a făcut ca țara să fie o destinație mai puțin atractivă.