Ambasadorul SUA în România Hans Klemm spune, într-un interviu acordat News.ro, comentând cele două proiecte de acte normative vizând justiția, că orice propunere legislativă care contravine consolidării statului de drept îi afectează pe toți românii.

„Nu considerăm oportună nicio măsură care slăbește statul de drept în România și ne așteptăm ca toate instituțiile din România să încerce să consolideze lupta națiunii împotriva corupției”, afirmă diplomatul american, în interviul acordat agenției de presă.

Ambasadorul Hans Klemm nu vorbește doar despre modificările legislative vizând justiția anunțate de Guvernul Grindeanu, dar și despre alte acte normative vizând mediul de afaceri, spunând că Ambasada SUA așteaptă să colaboreze cu noul guvern Grindeanu pentru a se asigura că schimbările legislative propuse, care ar putea afecta mediul de afaceri, sunt supuse unui atent și transparent proces de consultare cu toate părțile interesate.

„România a înregistrat progrese extraordinare în lupta împotriva corupției. Tragerea la răspundere a indivizilor pentru acțiunile lor și respectarea strictă a solidei legislații privind abuzul în serviciu sunt printre principalele motive ale recentelor progrese ale României”, susține ambasadorul.

 

„Vom continua să susținem ferm și clar eforturile președintelui Iohannis și ale instituțiilor judiciare și de aplicare a legii în această direcție. Orice schimbare a legislației anti-corupție a României trebuie să se facă printr-un proces transparent, deplin consultativ, care consolidează lupta împotriva corupției și pune capăt furtului bogăției țării”.

În plus, adaugă diplomatul, Statele Unite o susțin ferm pe Laura Codruța Kovesi, procuror-șef al DNA, și toate instituțiile de luptă împotriva corupției din România. „În ce îl privește pe Sebastian Ghiță, ca regulă generală, nu acordăm prea mare atenție acuzațiilor nefondate făcute de persoane care fug de justiție”, mai spune Klemm în interviul citat.

„Faptul că atât de mulți înalți demnitari au fost anchetați sau condamnați în România este o dovadă a eforturilor serioase pe care România le-a făcut pentru a elimina corupția la nivel înalt și pentru a consolida statul de drept. România este considerată de mulți un model în regiune și este important ca aceste eforturi să continue”.

Potrivit lui Klemm, Statele Unite și partenerii internaționali ai României se așteaptă ca președintele, prim-ministrul, Parlamentul și sistemul judiciar să colaboreze în scopul comun al eliminării corupției din România.

Guvernul a propus două proiecte de Ordonanță de Urgență, unul care privește grațierea unor pedepse cu închisoarea și încă unul ce vizează modificări aduse legislației penale, care ar avantaja, printre alții, o mulțime de politicieni condamnați pentru fapte de corupție. Reprezentanții mai multor instituții au criticat însă graba cu care aceste proiecte urmau să fie adoptate - deși reprezentanții guvernului PSD pretind că cele două Ordonanțe nu ar fi urmat să fie aprobate în ședința de miercuri -, dar și prevederile incluse în acestea.